Překládané pagáčky se sýrem

Potkala jsem už různé pagáčky – škvarkové, bramborové, smetanové, zelné a ano, i sýrové, se sýrem vmíseným do těsta.

Zkusila jsem naše sýrové udělat jako provalované, s vrstvami promázlými sádlem a prosypanými sýrem. Je zbytečné říkat, že byly výborné – to si může posoudit každý, kdo je zkusí upéct. Vrstvené, voňavé s vystupujícími bublinkami sýra…

Suroviny:

200 g vody
50 g kefíru
100 g změklého másla
1 žloutek
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
18-20 g droždí

Na potření při překládání
sádlo

150 g strouhaného sýra

Na potření před pečením
bílek

sezam

Překládané pagáčky se sýrem

Postup:

z trochy vody, pár lžic mouky a všeho droždí (vše vezmeme z odváženého množství surovin) vypracujeme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a vymísime pružné těsto, které na 30 minut odložíme kynout do lednice – je to příliš krátká doba na to, aby se kynutí nějak zbrzdilo, ale těsto se v chladu zpevní a bude se dobře rozvalovat a skládat.

Překládané pagáčky se sýrem

Po 30 minutách těsto vytáhneme, rozválime na obdélník a ten potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme třetinou strouhaného sýra. Plát těsta poskládáme podélně na třetiny (vznikne placatý „štrúdl“) a tento pás složíme také na třetiny – úhledný balíček těsta dáme znovu do lednice.

Po půlhodině vytáhneme a zopakujeme předchozí postup – opatrně rozválet, potřít, posypat, složit a znovu složit (napříč) – a uložit opět do lednice na posledních 30 minut (těsto tedy kyne 1,5 hodiny celkem).

Vykynutý balíček těsta znovu rozválime, potřeme, posypeme a složíme – a pak hned, už bez odpočinku, znovu rozválime, tentokrát na výšku (tloušťku) plátu těsta asi 2-2,5 cm. Ostrým nožem celý povrch plátu lehce nařízneme, místo vedle místa – po uhlopříčce, vytvoříme mřížku. Rozšlehaným bílkem těsto dobře potřeme, posypeme sezamovým semínkem a pagáčky buď nařežeme nožem na čtverečky (jako mám já na fotkách) nebo vykrájíme kulatým vykrajovátkem (pak je třeba počítat s okrojky).

Překládané pagáčky se sýrem

Pagáčky uložíme na plech, než se vyhřeje trouba dokynou a můžeme je upéct (230°C/10-15 minut, 200°C – dopéct). Pokud se zadaří, je lepší troubu během pečení neotvírat, pagáčky se někdy rády spadnou.

Překládané pagáčky se sýrem

4 komentářeLeave a comment

  • Pagáčky vypadají úžasně. Použilas obyčejný eidam? Holky milují ke svačině sýrovky apod, zas by byla změna. Díky za recept, Ivi.
    Bohunka

    • Bohunko, myslim, žeto byl 40%, ale i úplně obyčejný eidam pečivo ochutí a ozvláštní 🙂

  • Pagáčky jsou vynikající. Jen jsem dala větší vrstvu sádla, jsou mastnější, příště musím ubrat 🙂

  • Zrovna dopekam druhy plech. Vune krasna a chut jeste vlazneho kousku vynikajici. K syru jsem pridala trochu sunky na nudlicky. Diky 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.