Potkala jsem už různé pagáčky – škvarkové, bramborové, smetanové, zelné a ano, i sýrové, se sýrem vmíseným do těsta.
Zkusila jsem naše sýrové udělat jako provalované, s vrstvami promázlými sádlem a prosypanými sýrem. Je zbytečné říkat, že byly výborné – to si může posoudit každý, kdo je zkusí upéct. Vrstvené, voňavé s vystupujícími bublinkami sýra…
Suroviny:
200 g vody
50 g kefíru
100 g změklého másla
1 žloutek
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
18-20 g droždí
Na potření při překládání
sádlo
150 g strouhaného sýra
Na potření před pečením
bílek
sezam
Postup:
z trochy vody, pár lžic mouky a všeho droždí (vše vezmeme z odváženého množství surovin) vypracujeme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a vymísime pružné těsto, které na 30 minut odložíme kynout do lednice – je to příliš krátká doba na to, aby se kynutí nějak zbrzdilo, ale těsto se v chladu zpevní a bude se dobře rozvalovat a skládat.
Po 30 minutách těsto vytáhneme, rozválime na obdélník a ten potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme třetinou strouhaného sýra. Plát těsta poskládáme podélně na třetiny (vznikne placatý „štrúdl“) a tento pás složíme také na třetiny – úhledný balíček těsta dáme znovu do lednice.
Po půlhodině vytáhneme a zopakujeme předchozí postup – opatrně rozválet, potřít, posypat, složit a znovu složit (napříč) – a uložit opět do lednice na posledních 30 minut (těsto tedy kyne 1,5 hodiny celkem).
Vykynutý balíček těsta znovu rozválime, potřeme, posypeme a složíme – a pak hned, už bez odpočinku, znovu rozválime, tentokrát na výšku (tloušťku) plátu těsta asi 2-2,5 cm. Ostrým nožem celý povrch plátu lehce nařízneme, místo vedle místa – po uhlopříčce, vytvoříme mřížku. Rozšlehaným bílkem těsto dobře potřeme, posypeme sezamovým semínkem a pagáčky buď nařežeme nožem na čtverečky (jako mám já na fotkách) nebo vykrájíme kulatým vykrajovátkem (pak je třeba počítat s okrojky).
Pagáčky uložíme na plech, než se vyhřeje trouba dokynou a můžeme je upéct (230°C/10-15 minut, 200°C – dopéct). Pokud se zadaří, je lepší troubu během pečení neotvírat, pagáčky se někdy rády spadnou.
Pagáčky vypadají úžasně. Použilas obyčejný eidam? Holky milují ke svačině sýrovky apod, zas by byla změna. Díky za recept, Ivi.
Bohunka
Bohunko, myslim, žeto byl 40%, ale i úplně obyčejný eidam pečivo ochutí a ozvláštní :-)
Pagáčky jsou vynikající. Jen jsem dala větší vrstvu sádla, jsou mastnější, příště musím ubrat :-)
Zrovna dopekam druhy plech. Vune krasna a chut jeste vlazneho kousku vynikajici. K syru jsem pridala trochu sunky na nudlicky. Diky ;)
Dnes jsem je pekla poprvé , povedly se a měly veliký úspěch . Příště určitě zkusím se škvarky . Recept skvěle napsaný , to se to pak musí povést každému. 👍
To mě moc těší, že tak chutnaly! :-)