pekárna

Než jsem si pořídila první pekárnu, už několik let jsem pravidelně pekla.

Těsto jsem umíchala v ruce, později pomohl robot a všechno mi pak upekla trouba. Když se začaly v televizi objevovat první reklamy na pekárnu Béďa – domácí pekař, vždy jsem jen obdivně vzdychala…
Časem jsme na tom byli finančně lépe, pekáren existovala už spousta značek a mohla jsem si vybírat. Koupila jsem největší Unold a začala.
První chléb byl čistě bílý, jen z hladké mouky a chutnal (tedy – spíš nám nechutnal) jako slaná buchta. Dnes už se té vzpomínce jen směju. Upekla jsem hodně dalších chlebů, podle různých receptů a konečně jsme byli spokojeni – dnes bych pekárnu nikdy z kuchyně pryč nedala.

  1. Vaše pekárna vám upeče chleba, různé záviny, umíchá těsto na jakékoliv pečivo, knedlíky, linecké nebo perníčkové těsto, umí udělat marmeládu, vyškvařit sádlo, uvařit krupici, zapéct těstoviny, upéct šťavnatou sekanou a třeba i kousky kuřete – ideální všestranný pomocník třeba i na chatu.
  2. Chleba z ní nás vyjde nesrovnatelně levněji, než kupovaný. Záleží i na surovinách,. které použijete – přidanými semínky se například cena chleba zvýší.
  3. Domácí chleba je mnohem zdravější, než koupený, víte přesně, co do něj dáváte.
  4. Každý váš chleba bude originál – nejen, že můžete pokaždé upéct jiný, ale
    váš  oblíbený chleba si ochutíte přidáním česneku, cibule, bylinek, slaniny, salámu, sýra, rozmanitého koření aj. (samozřejmě, že ne vším najednou)
  5. Nemusíte myslet na to, koho poženete do obchodu pro čerstvé pečivo a jestli mají vůbec otevřeno…
  6. S použitím funkce odloženého startu můžete mít upečený chleba nebo nachystané vykynuté jakékoliv těsto na dobu, kterou si sami určíte a pekárna při tom nevyžaduje vaši asistenci.
    (Tuto funkci doporučuji používat jen u vámi vyzkoušených těst, aby se nestalo, že se vám těsto bude z pečky snažit utéct.)

Pekárnu vybíráme podle:
– počtu strávníků a předpokládané četnosti našeho pečení
– tzn. podle velikosti (obsahu) její formy
– menší pekárny mají formu tvaru kratšího kvádru postaveného na nejmenší stranu a mají jen jeden hák
– větší pekárny mají háky dva a formu tvaru kvádru, který v pekárně podélně leží
– programů, které pekárna má. Ne všechny budeme asi využívat, proto si dobře rozmyslete, co od pekárny vyžadujete (třeba Concept 5020 nemá program na pečení s práškem do pečiva. Dá se to řešit tak, že necháme suroviny zamíchat na rychlý program bez předehřevu, pak ho vypneme a zapneme program Pečení.)
– je dobré, když má pekárna předehřev (program sice trvá o chvilku déle, ale chleba bývá nadýchanější)
– je třeba zjistit, jestli jde u pekárny program Pečení zapnout třeba dvakrát za sebou – někdy je třeba chleba dopéct, sekaná potřebuje péct déle, než nastavenou hodinu – a u některých peček tento program jde pustit až když pekárna trochu vychladne (třeba Concept 5020)

V neposlední řadě pak jde i o peníze, které jsme ochotní (a schopní) do koupě pekárny věnovat.

 

5 komentářůLeave a comment

  • Dobry vecer Ivka,
    Tak opat sa raz ozyvam s prosbou o radu. Nadalej s nadsenim peciem, hlavne vdaka vasim radam, ale nieco vyse po pol roku intenzivneho pecenia mi odisla rura nadobro😕ktora bola mimochodom len dva roky nova.
    A tak sa chcem Vas spytat, ako velmi skusenej kucharky, ci nie je lepsie si kupit remosku na pecenie chleba. Nemam chut kupovat dalsiu ruru, aspon nie zatial a tak ma napadla remoska. Ludia chvalia jej usporu energie a rychle pecenie. A tak sa chcem spytat na vas nazor, kedze spominate v receptoch ze peciete v remoske.
    O pekarnicke zatial neuvazujem, budem az neskor ked sa nam zlepsi financna situacia.
    Dakujem vopred za odpoved a nadalej chvalim vase stranky a uzasne chutne recepty😊
    Miska

    • Dobré ráno,
      ano, remosku mám doma a jsem s ní velmi spokojená. Doporučila bych koupit nějakou starší, jsou levnější a udělají stejnou práci jako ty nové.
      Pokud Vám stačí menší chlebíky, ze 400-max. 500 g mouky, kupte si tu menší, Original. Větší se jmenuje Grand a chleba v ní má více místa – mám doma ale právě tu menší remosku.
      A moc Vám děkuji za pochvalu stránek 🙂
      Iva

  • Dobrý den. Tímto článkem jste mě nakopli k tomu, abych si pekárnu pořídila 🙂 Aspoň nebudu muset pořád lítat pro pečivo do obchodu 🙂 Proto jsem koukala všude možně možně po nějakých testech a porovnáních a nakonec jsem díky téhle stránce https://vas-pomocnik.cz/domaci-pekarny/ vybrala Concept PC-5060. Myslíte, že je to dobrá volba? 🙂 Ještě jsem ji neobjednala. Děkuji, Lucka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.