Než jsem si pořídila první pekárnu, už několik let jsem pravidelně pekla.
Těsto jsem umíchala v ruce, později pomohl robot a všechno mi pak upekla trouba. Když se začaly v televizi objevovat první reklamy na pekárnu Béďa – domácí pekař, vždy jsem jen obdivně vzdychala…
Časem jsme na tom byli finančně lépe, pekáren existovala už spousta značek a mohla jsem si vybírat. Koupila jsem největší Unold a začala.
První chléb byl čistě bílý, jen z hladké mouky a chutnal (tedy – spíš nám nechutnal) jako slaná buchta. Dnes už se té vzpomínce jen směju. Upekla jsem hodně dalších chlebů, podle různých receptů a konečně jsme byli spokojeni – dnes bych pekárnu nikdy z kuchyně pryč nedala.
- Vaše pekárna vám upeče chleba, různé záviny, umíchá těsto na jakékoliv pečivo, knedlíky, linecké nebo perníčkové těsto, umí udělat marmeládu, vyškvařit sádlo, uvařit krupici, zapéct těstoviny, upéct šťavnatou sekanou a třeba i kousky kuřete – ideální všestranný pomocník třeba i na chatu.
- Chleba z ní nás vyjde nesrovnatelně levněji, než kupovaný. Záleží i na surovinách,. které použijete – přidanými semínky se například cena chleba zvýší.
- Domácí chleba je mnohem zdravější, než koupený, víte přesně, co do něj dáváte.
- Každý váš chleba bude originál – nejen, že můžete pokaždé upéct jiný, ale
váš oblíbený chleba si ochutíte přidáním česneku, cibule, bylinek, slaniny, salámu, sýra, rozmanitého koření aj. (samozřejmě, že ne vším najednou) - Nemusíte myslet na to, koho poženete do obchodu pro čerstvé pečivo a jestli mají vůbec otevřeno…
- S použitím funkce odloženého startu můžete mít upečený chleba nebo nachystané vykynuté jakékoliv těsto na dobu, kterou si sami určíte a pekárna při tom nevyžaduje vaši asistenci.
(Tuto funkci doporučuji používat jen u vámi vyzkoušených těst, aby se nestalo, že se vám těsto bude z pečky snažit utéct.)
Pekárnu vybíráme podle:
– počtu strávníků a předpokládané četnosti našeho pečení
– tzn. podle velikosti (obsahu) její formy
– menší pekárny mají formu tvaru kratšího kvádru postaveného na nejmenší stranu a mají jen jeden hák
– větší pekárny mají háky dva a formu tvaru kvádru, který v pekárně podélně leží
– programů, které pekárna má. Ne všechny budeme asi využívat, proto si dobře rozmyslete, co od pekárny vyžadujete (třeba Concept 5020 nemá program na pečení s práškem do pečiva. Dá se to řešit tak, že necháme suroviny zamíchat na rychlý program bez předehřevu, pak ho vypneme a zapneme program Pečení.)
– je dobré, když má pekárna předehřev (program sice trvá o chvilku déle, ale chleba bývá nadýchanější)
– je třeba zjistit, jestli jde u pekárny program Pečení zapnout třeba dvakrát za sebou – někdy je třeba chleba dopéct, sekaná potřebuje péct déle, než nastavenou hodinu – a u některých peček tento program jde pustit až když pekárna trochu vychladne (třeba Concept 5020)
V neposlední řadě pak jde i o peníze, které jsme ochotní (a schopní) do koupě pekárny věnovat.
Dobry vecer Ivka,
Tak opat sa raz ozyvam s prosbou o radu. Nadalej s nadsenim peciem, hlavne vdaka vasim radam, ale nieco vyse po pol roku intenzivneho pecenia mi odisla rura nadobro😕ktora bola mimochodom len dva roky nova.
A tak sa chcem Vas spytat, ako velmi skusenej kucharky, ci nie je lepsie si kupit remosku na pecenie chleba. Nemam chut kupovat dalsiu ruru, aspon nie zatial a tak ma napadla remoska. Ludia chvalia jej usporu energie a rychle pecenie. A tak sa chcem spytat na vas nazor, kedze spominate v receptoch ze peciete v remoske.
O pekarnicke zatial neuvazujem, budem az neskor ked sa nam zlepsi financna situacia.
Dakujem vopred za odpoved a nadalej chvalim vase stranky a uzasne chutne recepty😊
Miska
Dobré ráno,
ano, remosku mám doma a jsem s ní velmi spokojená. Doporučila bych koupit nějakou starší, jsou levnější a udělají stejnou práci jako ty nové.
Pokud Vám stačí menší chlebíky, ze 400-max. 500 g mouky, kupte si tu menší, Original. Větší se jmenuje Grand a chleba v ní má více místa – mám doma ale právě tu menší remosku.
A moc Vám děkuji za pochvalu stránek :-)
Iva
To ja dakujem za odpoved😊
Pekny vecer!
Dobrý den. Tímto článkem jste mě nakopli k tomu, abych si pekárnu pořídila :) Aspoň nebudu muset pořád lítat pro pečivo do obchodu :) Proto jsem koukala všude možně možně po nějakých testech a porovnáních a nakonec jsem díky téhle stránce https://vas-pomocnik.cz/domaci-pekarny/ vybrala Concept PC-5060. Myslíte, že je to dobrá volba? :) Ještě jsem ji neobjednala. Děkuji, Lucka
Dobrý den, s Conceptem, pokud se nepletu, jsem moc spokojená nebyla. Zeptám se – viděla jste pekárnu z Lídlu? Ty mám moc ráda, mají bezvadnou reklamaci – pokud je třeba, záruku 3 roky a jsou i dost silné.
https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Domaci-pekarna-EDS-SBB-850-D1/p100233670