Ráda zkouším těsto s vyšší hydratací. Trochu hůř se s ním sice pracuje, ale výsledek pak opravdu stojí za to.Bulky jsou nadýchané, v troubě vyskočily nahoru prakticky před očima, jak pospíchaly.
Tyto „větrem prohnané“ bulky nádherně voní i bez jakéhokoliv koření, jsou křupavé zvenčí a měkké i trochu žvýkavé uvnitř.

Zmizely u nás sotva vychladlé. Příště je upeču třeba ve formě baget na bagetovém plechu.

 

Suroviny:Profouknuté bulky (s prefermentem)

na preferment
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1-2 g droždí (z kostky)

Dále:
170 g vody

8-9 g droždí
2 lžičky soli
25 g oleje
30 g žitné celozrnné mouky jemné
320 g hladké mouky

 

 Profouknuté bulky (s prefermentem)

 

Postup:

v míse smícháme suroviny na preferment a zakryté proti prachu a osýchání jej v teple necháme kvasit 10-12 hodin.

Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto (pracoval robot), které vyškrábneme do dobře olejem vymazané širší misky. Naolejovanými prsty těsto v míse popřekládáme a necháme v teplém prostředí asi hodinu vykynout – během této doby jsem těsto v míse překládala ještě dvakrát.

Vykynuté těsto opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl (ne z výšky, aby nespadlo), stěrkou jakžtakž upravíme do čtverce, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nakrájíme na 9 – 12 dílů.

Každý kousek opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií, pokud je třeba, necháme pár minut dokynout a upečeme v dobře vyhřáté troubě s kastrůlkem vody na dně (230-240°C/asi 20 minut).

 

Profouknuté bulky (s prefermentem)

 

Troubu rozpaluji předem, tak, abych mohla péct třeba hned po nakrájení „bulek“. Před pečením není třeba bulky, pokud je při krájení a přenášení nějak nešetrně nesmáčknete, déle kynout – mohly by překynout a při pečení se pak už nezvednou.

9 Comments

  • Posted 17.1.2015 10:05 od ajag 0Likes

    Zrovna chladnou, jsou výborné, krásně nadýchané.

  • Posted 9.5.2015 18:03 od jarka 0Likes

    Už 2x jsem pekla tyto bulky,podruhé jsem dala větší podíl žitné mouky a přidala jsem semínka. Vždy byly vynikající!

  • Posted 4.11.2015 19:23 od Sachmetka 0Likes

    Má nějaký vliv na konzistenci použití žitného kvásku oproti droždí? Děkuji za odpověď…

    • Posted 4.11.2015 20:14 od Iva 0Likes

      Samozřejmě – těsto je jinak prokvašené, pečivo dost jinak chutná, ale nedá se jednoznačně říct, že by bylo třeba takhle zdravější…
      Nebo konzistencí myslíte to, jako jestli je těsto pružnější, pevnější nebo tak jiné?

  • Posted 29.8.2016 9:12 od Lenka 0Likes

    Bulky jsou výborné! Pekla jsem je už několikrát a vždycky se povedly. Jsou moc dobré i druhý den. Dneska jsem je dělala po hodně dlouhé době a zas si na nich s dětmi pochutnáváme. Do zítřka nevydrží 😉
    Moc děkuji za stránky, našla jsem zde už několik receptů, které ráda používám.

  • Posted 26.10.2016 10:18 od Vilém Faltýnek 0Likes

    Mohl by mi prosím někdo popsat, co přesně se myslí překládáním těsta? Předem díky!

    • Posted 26.10.2016 11:34 od Iva 0Likes

      Naolejovanými prsty chytnete okraj těsta, potáhnete ho (natáhnete) a tento cíp pak přeložíte přes těsto, jako byste ho chtěl zabalit, přikrýt.
      Stějně uděláte s protilehlou stranou těsta a pak i s horní a dolní částí těsta.

  • Posted 7.11.2018 12:14 od Jitka 0Likes

    Tak jsem nevydržela ani do vychladnutí a jednu jsem slupla hned teplou – mana nebeská. Výborné, jako ostatně vše, co peču podle tvých receptů. Do těsta jsem dala olivový olej a pokrájené olivy. Děkuji za tvé stránky!
    Jitka

Napsat komentář: ajag Zrušit odpověď na komentář