Ráda zkouším těsto s vyšší hydratací. Trochu hůř se s ním sice pracuje, ale výsledek pak opravdu stojí za to.Bulky jsou nadýchané, v troubě vyskočily nahoru prakticky před očima, jak pospíchaly.
Tyto „větrem prohnané“ bulky nádherně voní i bez jakéhokoliv koření, jsou křupavé zvenčí a měkké i trochu žvýkavé uvnitř.

Zmizely u nás sotva vychladlé. Příště je upeču třeba ve formě baget na bagetovém plechu.

 

Suroviny:Profouknuté bulky (s prefermentem)

na preferment
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1-2 g droždí (z kostky)

Dále:
170 g vody

8-9 g droždí
2 lžičky soli
25 g oleje
30 g žitné celozrnné mouky jemné
320 g hladké mouky

 

 Profouknuté bulky (s prefermentem)

 

Postup:

v míse smícháme suroviny na preferment a zakryté proti prachu a osýchání jej v teple necháme kvasit 10-12 hodin.

Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto (pracoval robot), které vyškrábneme do dobře olejem vymazané širší misky. Naolejovanými prsty těsto v míse popřekládáme a necháme v teplém prostředí asi hodinu vykynout – během této doby jsem těsto v míse překládala ještě dvakrát.

Vykynuté těsto opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl (ne z výšky, aby nespadlo), stěrkou jakžtakž upravíme do čtverce, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nakrájíme na 9 – 12 dílů.

Každý kousek opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií, pokud je třeba, necháme pár minut dokynout a upečeme v dobře vyhřáté troubě s kastrůlkem vody na dně (230-240°C/asi 20 minut).

 

Profouknuté bulky (s prefermentem)

 

Troubu rozpaluji předem, tak, abych mohla péct třeba hned po nakrájení „bulek“. Před pečením není třeba bulky, pokud je při krájení a přenášení nějak nešetrně nesmáčknete, déle kynout – mohly by překynout a při pečení se pak už nezvednou.