pruhované rohlíky

Menší sladké rohlíčky zdobené proužky těsta voní tak, že když je v míse položíte na stůl a jen na malou chvilku se otočíte, téměř jistě jich několik kousků záhadně zmizí, jako by se vypařily. Lehoučké, nadýchané, velice chutné tvarohovou náplní s rozinkami.

Suroviny:

120 g mléka
60 g oleje
150 g bílého jogurtu
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
10-12 g čerstvého droždí
půl lžičky soli
2-3 lžíce cukru

Tvarohová náplň:
300 g tvarohu (z kostky)
1 vejce
3-4 lžíce cukru
strouhaná citronová kůra
hrst rozinek
lžíce pudinku bez vaření Creme Ole (je-li třeba tvaroh zahustit)

.

pruhované rohlíky

.

Postup:

Těsto, ze kterého jsou sladké rohlíčky upečeny, je příjemně tvárné téměř bezpracné Loudavé těsto.

V mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které hned (bez kynutí) uložíme ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice, kde během 12 hodin (přes noc) vykyne. Ráno už stačí jen těsto nechat povolit na pokojovou teplotu a už můžeme tvarovat a plnit rohlíčky.

Nebo mléko trochu ohřejeme (tak, aby bylo pouze vlažné), rozmícháme v něm lžíci cukru, všechno droždí a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné těsto, které necháme 40-60 minut kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 kousků a z každého vytvarujeme bulku. Po 5-7 minutách bulky rozválíme do menšího oválu, naplníme tvarohovou náplní, nařízneme okraje těsta a svineme podle foto postupu.

Hotové rohlíčky uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřeme je rozšlehaným vejcem nebo rozehřátým máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/15-20 minut).

20 CommentsLeave a comment

  • Děkuji za úžasný recept! Rohlíky byly luxusní a jen se po nich zaprášilo. Určitě se k nim budu vracet.

  • Prosim Vás, ked bolo cesto v chladničke , približne aký čas majú potom kysnúť na plechu rohlíčky? ďakujem

    • Přesně Vám to neřeknu, tady se řídím očima – nechávám kynout do zdvojnásobení velikosti.

    • Dobrý den, myslím si, že pokud nedáte náplně nějak veliké množství a zároveň dobře uzavřete konce rohlíčků, vytéct nemůže 🙂

      • Tak jsem tedy upekla 🙂 . Při prvním rohlíčku, který jsem dělala jsem dala tu čokoládovou náplň. Špatně jsem odhadla množství těsta a náplně, takže mi náplň „koukala“ ven, ale i tak při pečení nevytekla a krásně držela. Zkoušela jsem plnit i jablkovými povidly – ty u některých kousků trošku vytekly, ale jen velmi málo; navíc jsem měla oproti vašemu fotopostupu slabší těsto, jinak by nevytekly vůbec. Příště asi udělám hlavně ty tvarohové (byly nejlepší!!!) a pár s povidly. Ta pudinková náplň je moc dobrá, ale sem se mi chuťově vůbec nehodila.
        Těsto bylo moc dobré a opravdu téměř bezpracné. Udělala jsem z něj i pár koláčků.
        Děkuji, že s námi sdílíte své recepty

        • Moc Vám děkuji za zpětnou vazbu a krásná slova! Jsem šťastná, že se rohlíčky tak povedly, i proto, že se čokonáplň tak osvědčila! 🙂

  • Prosím, kolik sušeného droždí použít? Klasické mi z nějakého důvodu vadí. Cítí jakousi pachuť.

  • Dobrý deň, tieto krásne a aj veľmi chutné rohlíčky som piekla včera aj dnes bez nočného kysnutia v chladničke. Bála som sa, že z takého množstva droždia mi cesto nevyrastie, dala som 21g. Problém som však mala s tým, že cesto som mala po obidva dni tuhšie a musela som pridať mlieko. Keď sa robí cesto do chladničky, má byť také tuhé? Ďakujem.

    • Dobrý den, nene, nemá, ale každá mouka jinak saje, tak příště klidně přidejte o 1-2 lžíce vody nebo mléka více 🙂
      Iva

  • Dobrý den, také jsem se nechala zlákat a upekla rohlíky, náplň jsem dala pudink s brusinkami v rumu. Těsto kynuté klasicky. Ale zdálo se mi dost tuhé. Má být jako na honzovky ? Já měla spíš jako na kynutý knedlík. Ale i tak se po nich záprášilo.

  • Dobrý den, dělala jsem tu rychlejší variantu při pokojové teplotě. Rohlíčky mi trochu popraskaly. Co dělám blbě? Děkuji! Jinak jsou moc dobré

  • Hezky den Ivo,
    Asi k Vam na stranky prestanu chodit 🙂 Zacalo to kvaskem..chlebiky…mazanec a ted pruhovane rohliky…mizi mi pod rukama..super mnamka.Za chvili se nevejdem do kalhot.
    Dekuju za recepty.

  • Dobry den pani Ivo, chtěla bych vás poprosit o radu..chtěla bych udělat obycejne rohlíky, nebo bulky, ale chtěla bych je udělat a nachystat si vecer, abych mohla hned ráno upéct. Myslite že bych je mohla vecer udělat a dát plech kynout do ledničky? Ráno vytáhnout a upéct? Doporučila by jste mi nějaký z vašich receptu, z kterého by to takto šlo? Moc vám děkuji, i za výborné recepty které tady mate:) Helena

  • dakujem za recept perfektné cestíčko, zmizli z taniera rýchlosťou blesku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.