Menší sladké rohlíčky zdobené proužky těsta voní tak, že když je v míse položíte na stůl a jen na malou chvilku se otočíte, téměř jistě jich několik kousků záhadně zmizí, jako by se vypařily. Lehoučké, nadýchané, velice chutné tvarohovou náplní s rozinkami.

Suroviny:

120 g mléka
60 g oleje
150 g bílého jogurtu
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
10-12 g čerstvého droždí
půl lžičky soli
2-3 lžíce cukru

Tvarohová náplň:
300 g tvarohu (z kostky)
1 vejce
3-4 lžíce cukru
strouhaná citronová kůra
hrst rozinek
lžíce pudinku bez vaření Creme Ole (je-li třeba tvaroh zahustit)

.

pruhované rohlíky

.

Postup:

Těsto, ze kterého jsou sladké rohlíčky upečeny, je příjemně tvárné téměř bezpracné Loudavé těsto.

V mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které hned (bez kynutí) uložíme ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice, kde během 12 hodin (přes noc) vykyne. Ráno už stačí jen těsto nechat povolit na pokojovou teplotu a už můžeme tvarovat a plnit rohlíčky.

Nebo mléko trochu ohřejeme (tak, aby bylo pouze vlažné), rozmícháme v něm lžíci cukru, všechno droždí a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné těsto, které necháme 40-60 minut kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 kousků a z každého vytvarujeme bulku. Po 5-7 minutách bulky rozválíme do menšího oválu, naplníme tvarohovou náplní, nařízneme okraje těsta a svineme podle foto postupu.

Hotové rohlíčky uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřeme je rozšlehaným vejcem nebo rozehřátým máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/15-20 minut).