Kdysi dávno jsem je viděla na zahraničním (tuším ruském) webu a moc se mi líbily. Zkoušela jsem je už jak ze sladkého, tak i slaného těsta – pokaždé, s malou námahou, vzniklo nádherně vypadající a lákavé pečivo. Dají se upéct prázdné, ale i plněné.
Později se (nevím odkud a proč zrovna s takovým názvem) vynořily i v českých kuchyních pod názvem šamroniky.
Postup:
Vykynuté těsto (sladké i slané) je třeba propracovat, rozdělit na dílky, z každého udělat bulku a nechat 10 minut odpočinout.
Pak bulku rozválíme na ovál a jeden konec několikrát (minimálně 3x) nařízneme. Proříznuté otvory můžeme lehoučce máznout rozpuštěným máslem nebo olejem.
Rohlíky od neporušeného konce srolujeme .
Hotové naskládáme na plech…
…necháme nakynout, potřeme vejcem a upečeme.
Napsat komentář