Pšeničné kváskové bulky se sezamem

Tento jednoduchý recept jsem nerealizovala jen kvůli potřebě čerstvého pečiva, je to zároveň pokus.
Pokus, o který mě poprosila kamarádka Zdeňka. Sama si s kváskem rozumí fantasticky, bohužel při své intoleranci na pšenici nemůže tuto obyčejnou bulku (s malou vychytávkou v těstě) ochutnat.
Nejsem jediná, komu drobné pšeničné kváskové pečivo připadalo chuťově maličko jiné než to s droždím. Rušivě jiné, takže jsem se jeho pečení spíš vyhýbala a pekla jen chleby a dalamánky.
Pomohlo přidání malé trošky obyčejné jedlé sody do těsta hned při zadělávání, tak, jak mi poradila Zdeňka. Soda neutralizuje i tu lehounkou kyselost, která by jinak v kváskovém pečivu mohla být.

Ostatně totéž tvrdí i S.E.Katz ve své knize Síla přírodní fermentace , kde píše:
„Pamatujte si, soda sladí!“

A já to po včerejším pečení můžu potvrdit 🙂

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– vše dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 12-14 hodin v teplé místnosti

Dále:
130 g vody
350 g hladké mouky
30 g oleje
30 g sezamu
2 rovné lžičky soli
1/3 lžičky jedlé sody

Pšeničné kváskové bulky se sezamem

-i bříška měly hezky vypouklé díky teplu odspoda z nahřáté dlaždice-

Postup:

k vykvašenému kvásku přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.

Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme před pečením nakynout – moje bulky v obýváku, ohřátém krbovými kamny, docela pospíchaly, byly nakynuté už po hodině. Nakynuté a trochu povolené do stran.

Pšeničné kváskové bulky se sezamem

Troubu i s dlaždicí jsem zapnula v předstihu, takže jsme fólii s bulkami , potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupli – ani pekařskou lopatu netřeba 🙂

Pekly se asi 15-20 minut/230-250°C, po prvních pěti minutách pečení jsme je znovu postříkali vodou.

Pšeničné kváskové bulky se sezamem

Bulečky mají trochu pevnější kůrku, ale jinak chutnají úplně stejně lahodně, jako ty s droždím a delší fermentací.

Pšeničné kváskové bulky se sezamem

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.