Těsto s omládkem prakticky nikdy nezklame. Z čistě pšeničného těsta, jako je toto, můžete jednou upéct rohlíky, podruhé bulky nebo bagety – je tvárné a upečené (v jakémkoliv tvaru) moc dobré.

 

Suroviny:

na omládek
100 ml vlažné vody
lžička sladěnky
15 g droždí
130 g hladké mouky

Dále:
150 ml vody
40 g oleje
2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
50 g hladké mouky
300 g pšeničné chlebové mouky

 

 

Pšeničné rohlíky (pečivo)

-okatá střídka-

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu (Dort, Koláč, Rychlý) asi 5-7 minut jen umíchat, pak program stopneme a omládek necháme v zavřené pekárně 45 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin a stejným programem, opět bez předehřevu, necháme umíchat těsto. Program stopneme a těsto necháme v zavřené pekárně asi hodinu vykynout.

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 8-9 dílků, z každého uděláme bulku a před dalším tvarováním necháme 10 mint odpočinout – s těstem se pak mnohem lépe pracuje, je poddajnější.

Můžeme udělat rohlíky (jako na fotce) nebo jakékoliv jiné tvary – bulky, bagety, uzlíky….Vytvarované pečivo necháme asi 45 minut kynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, potřeme vejcem, sypneme kmínem – to pro vůni a vložíme upéct do vyhřáté trouby (220°C/15-17 minut, každá trouba peče jinak).Pečivo je možné potřít třeba jen vodou, kmín na něm bude ale málo držet.

 

Pšeničné rohlíky (pečivo)