Rohlíky obsahují 50% celozrnné mouky, ale díky omládku jsou nadýchané. Mleté lněné semínko jim dělá tečkovanou střídu, která velice příjemně voní.
Za nádhernou ošatku na pečivo děkuji Pavlíně Hutařové Zywaczivské

Suroviny:

na omládek:
100 g vody

necelá lžička sladěnky
15-17 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
– dobře promícháme a necháme asi hodinu kynout

Dále:
200 g vody

50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku Bosch)
2 lžičky soli
250 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
120 g hladké mouky
40 g oleje

Pšeničné rohlíky se lněným semínkem

Postup:

zároveň s umícháním omládku v jiné míse smícháme všechnu celozrnnou mouku s vodou (daných 250 g celozrnky s 200 g vody) a necháme proběhnout autolýzu.

Po vykynutí omládku ho smícháme s předmočenou moukou a všemi zbylými surovinami a vymísíme těsto. Necháme ho 1-1,5 hodiny kynout, během té doby ho dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů. Z každého uděláme bulku, necháme je 10 minut odpočinout, pak vyválíme a smotáme rohlíky.
Těsto je velice příjemně tvárné, prakticky nelepivé.

Pšeničné rohlíky se lněným semínkem

Rohlíky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme nakynout – 40-60 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 15-20 minut).

Nebudete-li potírat před pečením vejcem, rohlíky dobře potřete vodou a pak dejte péct.