Nadýchané uzlíky strakaté kousíčky otrub a lněným semínkem.
Těsto je tvárné, spíš volnější a uzly z něj vydrží velice dobré i druhý den po upečení.

SUROVINY:

Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
– vše smícháme do hladkého těstíčka a zakryté v míse necháme hodinu kynout

Dále:
220 g vody
40 g oleje
400 g hladké mouky
30 g pšeničných otrub
30 g lněného semínka
2 lžičky soli

 

Pšeničné uzly se lnem a otrubami

 

POSTUP:

K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin (lněná semínka celá) a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.

 

Pšeničné uzly se lnem a otrubami

 

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 kusů. Z každého uděláme bulku a necháme asi 5-7 minut odpočinout. Pak z bulek vyválíme delší prameny a smotáme je do uzlů, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

 

Pšeničné uzly se lnem a otrubami

 

Nakynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí, a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/20-25 minut).

 

Pšeničné uzly se lnem a otrubami