Nadýchané uzlíky strakaté kousíčky otrub a lněným semínkem.
Těsto je tvárné, spíš volnější a uzly z něj vydrží velice dobré i druhý den po upečení.
♥
SUROVINY:
Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
– vše smícháme do hladkého těstíčka a zakryté v míse necháme hodinu kynout
Dále:
220 g vody
40 g oleje
400 g hladké mouky
30 g pšeničných otrub
30 g lněného semínka
2 lžičky soli
POSTUP:
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin (lněná semínka celá) a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 kusů. Z každého uděláme bulku a necháme asi 5-7 minut odpočinout. Pak z bulek vyválíme delší prameny a smotáme je do uzlů, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Nakynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí, a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/20-25 minut).
Dobry den
Tak jsem dneska zkousela psenicne uzly a nejak se mi v troube slily. Byly z toho spis takove bulky, sem tam trosku zarez. Nevite cim to je? S testem se pracovalo super, nebylo tekute, tak nevim proc to neudrzelo tvar.. Ono to na chuti nic nemeni, ale preci jenom clovek ji i ocima. Ty vase na obrazku jsou krasny:-)
Byly moc dobry, snedli sme je k veceri:-)
Vase recepty jsou uzasny:-) Diky za ne:-)
janaz.
Dobrý den, pokud jste nedala víc droždí, než je psáno v receptu, je možné, že byly lehce nebo i více překynuté.
Iva
Dobrý den,
spíš bych řekla nedokynuté… včera jsem bojovala s časem, všechny fáze jsem trochu zkrátila…
Omládek byl hustej a nějak moc nenaskočil a i těsto pak bylo jen o krapet větší než když jsem ho umíchala..
Nemohlo by to být tím?
Chyba už musela být v omládku – při kynutí se jeho objem vždy dvoj- i trojnásobně zvětší.
Aha.. Tak příště si dám víc času a víc záležet:-)
Díky:-)
Dobry den, musim napsat,.. prave jsem je dopekla a jsou opravdu skvěle!!!! Nadychane a chuťově moc dobre, dekuji a krásné dny Helena
Dobrý večer, Heleno, opravdu mě těší, že se Vám pečení podle receptu tak podařilo a že chutná! :-)
Iva
Dobrý den, můžu sladěnku nahradit medem? Recept vypadá skvěle. Ale nejdříve vyzkouším kominíčka, potom uzly a určitě i něco dalšího :)
Děkuji a přeji krásný den.
Romana
Dobrý den pokud chci nechat kynout v lednici přes noc mám to udělat až po vykynutí omlàdku a následném smíchání zbylých ingrediencí? Nebo jinak
Dobrý den, ano, přesně, jak píšete. Vykynout omládek, pak smíchat těsto a hned do lednice.
Iva