Pšenično - žitné bulky

Pevnější bulečky, výborné i druhý den po upečení. Jsou světlé, ale žádná „prázdná vata“ – určitě zasytí.

Suroviny:

na omládek
100 ml vody
lžička sladového výtažku
15 g droždí
120 g hladké mouky

Dále
170 g vody
lžička soli
3 lžíce oleje
50 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky (8 bulek)

 

Bulky chudého vandrovníka (v trojí verzi)

 

Postup:

Suroviny na omládek necháme pekárnu bez předehřevu jen umíchat, pak ji vypneme, zavřeme a omládek v ní necháme asi 45 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin, pekárnu necháme (opět bez předehřevu) umíchat těsto – program Koláč, Dort – poté ji vypneme a necháme v ní těsto nakynout.
Vykynuté vyndáme, propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku. Oválíme je v mouce, uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a každou bulku lehce několikrát svrchu nařízneme.
Po vykynutí (asi 20-30 minut) bulky upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-220°C/20-30 min).

Bulky jsou lehounké a pórovité, a přitom nejsou čistě bílé.

 

5 komentářůLeave a comment

  • Právě jsem je dopekla. Zadělány večer, jednou jsem těsto srazila, přes noc znovu kynulo v lednici. Ráno vytvořila osm bulek a upekla – 30 minut v 200 stupních. Jsou výborné. Na Vašich receptech obdivuju mimo jiné to, s jak malým množstvím droždí pracujete. Říká se, že čím zkušenější pekařka, tím méně droždí potřebuje. Tleskám!

    • Jsem moc ráda, že jste s bulkama spokojená. Co se týká množství droždí, čím méně ho v receptu je, tím déle musí těsto kynout, ale také se tím víc rozvinou jeho jinak skryté chutě – pečivo z délekynoucího těsta je nesrovnatelně lepší, než to dělané ve spěchu.
      A to o úměře zkušeností pekaře a množství droždí slyším poprvé… 🙂

  • Chtěla jsem být slušná – ono je to „čím starší je hospodyně … “ 🙂 Taky jsem už dlouho tam.
    Právě mi přišla poštou Vaše kniha Pekárnománie – je senzační, nabitá spoustou nápadů. Hned se pustím do dalších receptů.

    • No vidíte, a teď používám ještě méně droždí, než je v receptech v knize 🙂
      Klidně jste mohla použít slovo „starší“, já se za svůj věk nestydím 🙂 🙂

      • Já si toho všimla! Ono je pak pečivo taky lépe stravitelné, a prostě opravdu líp chutná.
        Mně moje roky taky nepřekážejí, naopak. Konečně mám čas pro sebe. Musím mazat koupit další mouku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.