Měly to být raženky ne příliš světlé, ale zároveň nadýchané. Proto jsem zvolila pečení s omládkem a část pšeničné mouky nahradila moukou žitnou.
Aby nebylo těsto fádní, přidala jsem mletý pepř, který máme všichni moc rádi. V raženkách je doplňuje výslednou chuť, ale přitom není přehnaně výrazný. Místo něj je možné použít obyčejný drcený kmín nebo mletou papriku, ale raženky budou výborné i bez koření – zkuste! ;-)
Těsto malinko lepí, ale není to nic nepříjemného – trocha mouky, sypnutá na stůl při tvarování, všechno vyřeší.
Místo raženek je možné z těsta udělat bulky, pletýnky nebo i rohlíky.
Upečené jsou velice příjemně nadýchané, s tenkou, ale křupavou kůrkou.
Suroviny:
na omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
125-130 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
– vše v míse umícháme a zakryté necháme hodinu kynout
Dále:
200 g vody
30 g oleje
2 lžičky soli
lžička pepře (možno vynechat, nahradit jiným kořením)
100 g žitné chlebové mouky
275 g hladké mouky
Postup:
k vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto, které necháme hodinu v teple kynout. Během té doby můžeme jednou nebo dvakrát promísit.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na díly – 8 větších nebo 10 menších (u menších jde raznicí lépe narazit). Z každého uděláme bulku, necháme je ais 5 minut odpočinout, pak je svrchu lehce zploštíme rukou, omoučíme a narazíme raznicí aspoň do poloviny výšky těsta (i více).
Takto nachystané raženky uložíme na plech naraženou stranou dolů – dobře kynou, ale zároveň se nerozevírají. Necháme rozehřát troubu, raženky opatrně otočíme (pomohla obracečka), všechny najednou na plechu je orosíme vodou a dáme upéct (210°C/asi 20-25min).
Smankote, krasa uzasna!! Ja narezavam ziletkou, ale neni to ono, koupim si alespon „krajitko“ na jablka, moc se m libi ta zitna mouka v teste i peprik!!!
Upekla jsem je, podařily se výborně. Ještě jsem nevyzkoušela zdaleka všechny Vaše recepty, Ivo, ale ty, které ano, jsou bezkonkurenční. Díky, že se dělíte o své skvělé zkušenosti.
A já děkuji za moc milou pochvalu :-)
Dobrý den,co je to sladěnka?
A jak vypadá ta raznice?
děkuji za odpovědi Zdenka
Dobrý den,
raznici najdete ve článku tady
https://www.pekarnomanie.cz/pomocnici-pri-peceni/
a sladěnku zde
https://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenka-sladovit/
Ty jsou parádní!!!! Pepř máme rádi,takže vyzkouším – snad se mi taky takhle povedou….
Jsou vynikajici, tedy byly, vyborny recept! Jsi moje „pekarska jistota“. Nikdy bych si nedovolila pect neco poprve, abych to pak nabidla hostum. Ovsem tvoje recepty jsou absolutni vyjimkou, jednim slovem perfeketni…..
Nemůžu najít odpověď na tak krásnou pochvalu…Tak jen – moc děkuji :-)
Prosím, lze sladěnka něčím nahradit? Moc děkuji.
Někteří ji nahrazují včelím medem.
Šmankote paní Ivo, asi půjdu luxovat lednici když vidím ty nádherné bulky. Já se snad konečně odvážím jít do toho když vidím takovou luxusní dobrotu. Jenom dotaz, mám sice koupenou raznici na kaiserky, ale dosud jsme se neodhodlala do nich pustit, když bych dělala tento váš recept, kolik jich asi bude?, resp. na kolik malých bochníčků mám těsto rozdělit ?
:-) pokud máte tuhle oválnou raznici, udělejte určitě 10 kousků. Bude-li jich 12, při ražení se těsto „nerozlije“ až ke krajům raznice – to ale není na závadu. Mnohem horší je to, když máte kousky těsta větší (jako já, měla jsem jich jen 8) – to pak při ražení těsto vylézá i mimo raznici a raženky nejsou tak úhledné ;-)
Piekla som raženky ale po upečení bolo cesto velmi hutné a neboli také mekučké ako na fotke neviem kde som urobila chybu presne som dodržala suroviny dakujem za odpoved
Těsto kynulo normálně? Vykynulo před tvarováním na dvojnásobek? A před pečením jste je nechala taky dost nakynout? Jiná možnost mě zatím nenapadá…
Ano pekne nakyslo ale cesto malo byt asi trochu redšie asi som mala ešte málinko pridat vodu lebo po upečení nebolo také vo vnutri vzdušné a porovité dakujem za odpoved ešte raz skusim
Děkuji za skvělý recept, dělám z těsta rohlíky, protože nemám raznici. Ale chuťově jsou opravdu úžasné :-)
Peču již podruhé jsou skvělé