Měly to být raženky ne příliš světlé, ale zároveň nadýchané. Proto jsem zvolila pečení s omládkem a část pšeničné mouky nahradila moukou žitnou.
Aby nebylo těsto fádní, přidala jsem mletý pepř, který máme všichni moc rádi. V raženkách je doplňuje výslednou chuť, ale přitom není přehnaně výrazný. Místo něj je možné použít obyčejný drcený kmín nebo mletou papriku, ale raženky budou výborné i bez koření – zkuste! 😉

Těsto malinko lepí, ale není to nic nepříjemného – trocha mouky, sypnutá na stůl při tvarování, všechno vyřeší.

Místo raženek je možné z těsta udělat bulky, pletýnky nebo i rohlíky.
Upečené jsou velice příjemně nadýchané, s tenkou, ale křupavou kůrkou.

Suroviny:

na omládek:
100 g vody

rovná lžička sladěnky
125-130 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
– vše v míse umícháme a zakryté necháme hodinu kynout

Dále:
200 g vody
30 g oleje
2 lžičky soli
lžička pepře (možno vynechat, nahradit jiným kořením)
100 g žitné chlebové mouky
275 g hladké mouky

Pšenično - žitné raženky s pepřem

Postup:

k vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto, které necháme hodinu v teple kynout. Během té doby můžeme jednou nebo dvakrát promísit.

Pšenično - žitné raženky s pepřem

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na díly – 8 větších nebo 10 menších (u menších jde raznicí lépe narazit). Z každého uděláme bulku, necháme je ais 5 minut odpočinout, pak je svrchu lehce zploštíme rukou, omoučíme a narazíme raznicí aspoň do poloviny výšky těsta (i více).

Pšenično - žitné raženky s pepřem

Takto nachystané raženky uložíme na plech naraženou stranou dolů – dobře kynou, ale zároveň se nerozevírají. Necháme rozehřát troubu, raženky opatrně otočíme (pomohla obracečka), všechny najednou na plechu je orosíme vodou a dáme upéct (210°C/asi 20-25min).

Pšenično - žitné raženky s pepřem

 

16 Comments

  • Posted 30.9.2015 12:35 od Jitkas 0Likes

    Smankote, krasa uzasna!! Ja narezavam ziletkou, ale neni to ono, koupim si alespon „krajitko“ na jablka, moc se m libi ta zitna mouka v teste i peprik!!!

  • Posted 2.10.2015 15:15 od Eva 0Likes

    Upekla jsem je, podařily se výborně. Ještě jsem nevyzkoušela zdaleka všechny Vaše recepty, Ivo, ale ty, které ano, jsou bezkonkurenční. Díky, že se dělíte o své skvělé zkušenosti.

  • Posted 2.10.2015 15:52 od Zdenka 0Likes

    Dobrý den,co je to sladěnka?
    A jak vypadá ta raznice?
    děkuji za odpovědi Zdenka

  • Posted 3.10.2015 14:47 od babiMinka 0Likes

    Ty jsou parádní!!!! Pepř máme rádi,takže vyzkouším – snad se mi taky takhle povedou….

  • Posted 5.10.2015 6:40 od Jitkas 0Likes

    Jsou vynikajici, tedy byly, vyborny recept! Jsi moje „pekarska jistota“. Nikdy bych si nedovolila pect neco poprve, abych to pak nabidla hostum. Ovsem tvoje recepty jsou absolutni vyjimkou, jednim slovem perfeketni…..

    • Posted 5.10.2015 8:31 od Iva 0Likes

      Nemůžu najít odpověď na tak krásnou pochvalu…Tak jen – moc děkuji 🙂

  • Posted 9.10.2015 20:42 od Radka 0Likes

    Prosím, lze sladěnka něčím nahradit? Moc děkuji.

  • Posted 20.10.2015 22:11 od Lubica 0Likes

    Šmankote paní Ivo, asi půjdu luxovat lednici když vidím ty nádherné bulky. Já se snad konečně odvážím jít do toho když vidím takovou luxusní dobrotu. Jenom dotaz, mám sice koupenou raznici na kaiserky, ale dosud jsme se neodhodlala do nich pustit, když bych dělala tento váš recept, kolik jich asi bude?, resp. na kolik malých bochníčků mám těsto rozdělit ?

    • Posted 21.10.2015 8:55 od Iva 0Likes

      🙂 pokud máte tuhle oválnou raznici, udělejte určitě 10 kousků. Bude-li jich 12, při ražení se těsto „nerozlije“ až ke krajům raznice – to ale není na závadu. Mnohem horší je to, když máte kousky těsta větší (jako já, měla jsem jich jen 8) – to pak při ražení těsto vylézá i mimo raznici a raženky nejsou tak úhledné 😉

  • Posted 7.1.2016 16:34 od lubica 0Likes

    Piekla som raženky ale po upečení bolo cesto velmi hutné a neboli také mekučké ako na fotke neviem kde som urobila chybu presne som dodržala suroviny dakujem za odpoved

    • Posted 7.1.2016 19:41 od Iva 0Likes

      Těsto kynulo normálně? Vykynulo před tvarováním na dvojnásobek? A před pečením jste je nechala taky dost nakynout? Jiná možnost mě zatím nenapadá…

  • Posted 8.1.2016 8:24 od lubica 0Likes

    Ano pekne nakyslo ale cesto malo byt asi trochu redšie asi som mala ešte málinko pridat vodu lebo po upečení nebolo také vo vnutri vzdušné a porovité dakujem za odpoved ešte raz skusim

  • Posted 20.3.2017 13:50 od Lenka 0Likes

    Děkuji za skvělý recept, dělám z těsta rohlíky, protože nemám raznici. Ale chuťově jsou opravdu úžasné 🙂

Přidejte komentář