Měly to být raženky ne příliš světlé, ale zároveň nadýchané. Proto jsem zvolila pečení s omládkem a část pšeničné mouky nahradila moukou žitnou.
Aby nebylo těsto fádní, přidala jsem mletý pepř, který máme všichni moc rádi. V raženkách je doplňuje výslednou chuť, ale přitom není přehnaně výrazný. Místo něj je možné použít obyčejný drcený kmín nebo mletou papriku, ale raženky budou výborné i bez koření – zkuste! ;-)

Těsto malinko lepí, ale není to nic nepříjemného – trocha mouky, sypnutá na stůl při tvarování, všechno vyřeší.

Místo raženek je možné z těsta udělat bulky, pletýnky nebo i rohlíky.
Upečené jsou velice příjemně nadýchané, s tenkou, ale křupavou kůrkou.

Suroviny:

na omládek:
100 g vody

rovná lžička sladěnky
125-130 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
– vše v míse umícháme a zakryté necháme hodinu kynout

Dále:
200 g vody
30 g oleje
2 lžičky soli
lžička pepře (možno vynechat, nahradit jiným kořením)
100 g žitné chlebové mouky
275 g hladké mouky

Pšenično - žitné raženky s pepřem

Postup:

k vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto, které necháme hodinu v teple kynout. Během té doby můžeme jednou nebo dvakrát promísit.

Pšenično - žitné raženky s pepřem

Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na díly – 8 větších nebo 10 menších (u menších jde raznicí lépe narazit). Z každého uděláme bulku, necháme je ais 5 minut odpočinout, pak je svrchu lehce zploštíme rukou, omoučíme a narazíme raznicí aspoň do poloviny výšky těsta (i více).

Pšenično - žitné raženky s pepřem

Takto nachystané raženky uložíme na plech naraženou stranou dolů – dobře kynou, ale zároveň se nerozevírají. Necháme rozehřát troubu, raženky opatrně otočíme (pomohla obracečka), všechny najednou na plechu je orosíme vodou a dáme upéct (210°C/asi 20-25min).

Pšenično - žitné raženky s pepřem