……..je velice jednoduchý, i když to na první pohled nevypadá.
Pokud zvolíte trochu jednodušší těsto (jako já), které na stole drží tvar a příliš se nelepí na ruce, potřebujete už jen tenčí váleček, hravou náladu a můžete zkoušet.

Chleba je zároveň velice vhodný pro všechny milovníky chlebových prasklin a oždibovače vypečených krajů kůrky :-)

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– vše dobře promícháme a zakryté necháme asi 12 hodin kvasit

Dále:
170 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky kmínu
2 rovné lžičky soli

Pšenično-žitný chléb s listem

Postup:

k vykvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 1-2 hodiny kynout. Není třeba, aby zcela zdvojnásobilo objem, ale musí jej zvětšit alespoň o 40-50%.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme kulatý bochník.

Na pomoučeném stole užším válečkem dotenka rozválíme asi 1/3 bochníku. Pak suchým štětcem nebo mašlovačkou dobře ometeme mouku – jak z bochníku, tak i z rozváleného „jazyka“ a zformujeme okraj listu:

  • buď části okraje zahneme dovnitř (a výsledkem bude list podobný dubovému)
  • nebo okraj vykrájíme malou skleničkou (vzniknou listy podobné vinné révě nebo – s velkou představivostí- i javoru :-) )

Střed listu pak lehce navlhčíme, aby k chlebu dobře přilnul a list přes bochník přehneme (přetáhneme).
Je vhodné, aby byl list maličko širší než bochník – celý chleba totiž kyne vzhůru nohama, ležící na listu. A pokud bude list vmáčknutý i s okraji pod bochníkem, může se do něj při kynutí částečně vlisovat a netrhne se pak celým okrajem při pečení.

Pšenično-žitný chléb s listem

Vzhůru nohama ležící bochník nakyne asi za 1-1,5 hodiny (časy jsou velice přibližné, záleží na síle kvásku a okolní teplotě). Pak ho opatrně převrátíme, celý orosíme vodou z rozprašovače, list nařízneme (a můžeme i poprášit moukou přes cedník) a vložíme do vyhřáté trouby.

Pšenično-žitný chléb s listem

Pekla jsem na dlaždici, troubu rozpálenou na 250°C po 10 minutách zmírnila na 220°C, dopékala jsem při 200°C.
Špičky listů se rády chytají, ale spálené nejsou – to jen fotka, dělaná v sílícím dešti, je tmavá.
Je třeba troubu hlídat, aby se vám nespálily doopravdy.

Pšenično-žitný chléb s listem

Pšenično-žitný chléb s listem