Pšenično-žitný chléb s listem

……..je velice jednoduchý, i když to na první pohled nevypadá.
Pokud zvolíte trochu jednodušší těsto (jako já), které na stole drží tvar a příliš se nelepí na ruce, potřebujete už jen tenčí váleček, hravou náladu a můžete zkoušet.

Chleba je zároveň velice vhodný pro všechny milovníky chlebových prasklin a oždibovače vypečených krajů kůrky 🙂

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– vše dobře promícháme a zakryté necháme asi 12 hodin kvasit

Dále:
170 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky kmínu
2 rovné lžičky soli

Pšenično-žitný chléb s listem

Postup:

k vykvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme 1-2 hodiny kynout. Není třeba, aby zcela zdvojnásobilo objem, ale musí jej zvětšit alespoň o 40-50%.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme kulatý bochník.

Na pomoučeném stole užším válečkem dotenka rozválíme asi 1/3 bochníku. Pak suchým štětcem nebo mašlovačkou dobře ometeme mouku – jak z bochníku, tak i z rozváleného „jazyka“ a zformujeme okraj listu:

  • buď části okraje zahneme dovnitř (a výsledkem bude list podobný dubovému)
  • nebo okraj vykrájíme malou skleničkou (vzniknou listy podobné vinné révě nebo – s velkou představivostí- i javoru 🙂 )

Střed listu pak lehce navlhčíme, aby k chlebu dobře přilnul a list přes bochník přehneme (přetáhneme).
Je vhodné, aby byl list maličko širší než bochník – celý chleba totiž kyne vzhůru nohama, ležící na listu. A pokud bude list vmáčknutý i s okraji pod bochníkem, může se do něj při kynutí částečně vlisovat a netrhne se pak celým okrajem při pečení.

Pšenično-žitný chléb s listem

Vzhůru nohama ležící bochník nakyne asi za 1-1,5 hodiny (časy jsou velice přibližné, záleží na síle kvásku a okolní teplotě). Pak ho opatrně převrátíme, celý orosíme vodou z rozprašovače, list nařízneme (a můžeme i poprášit moukou přes cedník) a vložíme do vyhřáté trouby.

Pšenično-žitný chléb s listem

Pekla jsem na dlaždici, troubu rozpálenou na 250°C po 10 minutách zmírnila na 220°C, dopékala jsem při 200°C.
Špičky listů se rády chytají, ale spálené nejsou – to jen fotka, dělaná v sílícím dešti, je tmavá.
Je třeba troubu hlídat, aby se vám nespálily doopravdy.

Pšenično-žitný chléb s listem

Pšenično-žitný chléb s listem

 

7 komentářůLeave a comment

  • Tak tento tvar chleba se mi povedl i bez formování listu. Prostě „ustřelil“ celý vršek a ve výsleku to vypadalo hodně podobně! 😀

  • Z toho jedného cesta sú dva chleby, myslela som, že jeden je zabalený do druhého, ale na fotke vyzerá, že je len jeden preklopený, ale je písané, že cesto rozdeliť, tak teraz neviem.

  • takze to mnozstvo je na 2 chleby, zda sa mi to male. dakujem, za odpoved, uz je jeden v osatke

Napsat komentář: Iva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.