Jednodušší, světlejší chleba, se kterým se dobře pracuje – pokud někdo s kváskem nemá moc zkušeností a potřebuje natrénovat, doporučila bych tento recept.

Suroviny:

25 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– předem smícháme a zakryté proti osýchání necháme asi 12-14 h kvasit.

Dále:
170 ml (g) vody
350 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
2 lžičky kmínu

Pšenično-žitný kváskový chléb pro začátečníky

 

Postup:

do rozkvašeného kvásku přidáme zbytek surovin a robotem umícháme těsto, které pak, zakryté, necháme v teple vykynout.

Přibližně po 2-3 hodinách těsto vytáhneme na pomoučený pracovní stůl a sformujeme z něj bochník, který necháme před pečením znovu nakynout.

 

Pšenično-žitný kváskový chléb pro začátečníky

S oporou ruky bochník vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, ometeme (otřeme) z něj přebytek mouky a dáme upéct do vyhřáté trouby (210-220°C/45-50min).

 

Ještě podrobnější popis pro první chleba pouze z kvásku je TADY.