Čistě pšeničný kváskový chleba s velkým množstvím semínek…
Díky tomu, že jsou semínka i s částí mouky předem spařená (zápara), obsahuje těsto větší množství vody a chleba je vláčný i třetí den po upečení.
Střída má tmavší barvu, lehounce nasládlou chuť a těsto kynulo rychleji, než jindy – také zásluhou zápary.

Suroviny:

rozkvas:
30 g pšeničného nebo žitného kvásku

150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
– promísíme, zakryjeme a necháme 10-12 hodin kvasit

na záparu:
50 g pšeničné celozrnné mouky

2 vrchovaté lžíce lněného semínka
2 vrchovaté lžíce slunečnice
2 vrchovaté lžíce dýňového semínka
2 vrchovaté lžíce sezamu
250 g vroucí vody
– vše dobře promíchat, zakrýt a nechat vychladnout

Dále:
300 g pšeničné chlebové mouky

70 g vody
2-2,5 rovné lžičky soli

.

zápara

.

Postup:

k hotovému rozkvasu přidáme záparu a zbytek surovin – uhněteme těsto, které necháme přibližně 2 hodiny kynout. Během kynutí je dobré 2-3x těsto přeložit.

Vykynuté těsto lehce prohněteme a zformujeme do bochníka, uložíme do moukou vysypané ošatky a necháme vykynout.

.

Pšeničný chleba se semínkovou záparou

.

S oporou ruky vykynutý bochníček opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, rychle z něj ometeme mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme v dobře vyhřáté troubě s žulovou dlaždicí (250°C/15 minut, 220°C/30-35 minut).

.

Pšeničný chleba se semínkovou záparou

.

Pekla jsem dvakrát, podruhé v litinovém hrnci rozehřátém spolu s troubou. Bochník co opatrněji vsadit do hrnce, zastříkat vodou, zakrýt poklicí a vsunout do trouby. Po 15 minutách teplotu snížit, hrnec odkrýt a chleba dopéct.

.

Pšeničný chleba se semínkovou záparou

.

.