Pšeničný chleba z kyšky

Chleba je z poloviny celozrnný, omládek mu pomůže k nadýchanější lehkosti a kyška ho ochutí.

 

Suroviny:
na omládek:
120 ml vlažné vody
lžička sladěnky
5-6 g droždí
145 g hladké mouky
Dále:
220 ml kyšky
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
250 g celozrnné pšeničné mouky (Předměřická plnohodnotná)
100-120 g hladké mouky

Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen krátce umíchat a v zavřené pečce pak 35-45 minut kynout. Zároveň namočíme celozrnnou mouku do kyšky, aby trochu změkla, než vykvasí omládek.
Všechny suroviny smícháme v pekárně dohromady a necháme vypracovat a vykynout těsto – hladkou mouku přidáme postupně, dosypáváme.
Vykynuté těsto propracujeme, vytvarujeme bochník a necháme na plechu nebo v ošatce znovu vykynout.

Upečeme ve vyhřáté troubě.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.