Opět chleba z hodně hydratovaného (téměř tekoucího) těsta – překládáním při kynutí se ale zpevní tak, že upečete nádherně nadýchaný a pružný bochník.
Suroviny:
Na preferment:
200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g vody
2 g čerstvého droždí
Droždí dobře rozmícháme ve vodě, pak přidáme mouku a prošleháním připravíme hladký preferment, který zakryjeme a necháme 12 hodin kvasit.
Dále:
160-170 g vody
100 g bílého jogurtu
300 g pšeničné chlebové mouky
50 g dýňových semínek
2 rovné lžičky soli
Postup:
K vykvašenému prefermentu přidáme vodu, asi půlku jogurtu a všechnu pšeničnou chlebovou mouku, promícháme a necháme 30 minut odpočinout (proběhne autolýza, mouka přirozeně bobtná a vytváří se lepková síť).
Pak vlijeme sůl, rozmíchanou ve zbytku jogurtu a robotem vymísíme těsto. Je hodně řídké, ale není třeba se lekat – delším mísením trochu zpevní a následným překládáním pak ještě víc. Robot nechávám pracovat i 10 minut, občas nožem těsto ze stěn mísy přiškrábnu k háku. Ke konci mísení přidáme dýňová jádra, dohněteme a hotové těsto vyškrábneme na pomoučenou desku stolu, kde ho poprvé popřekládáme a necháme kynout přímo na stole.
Překládáme vlastně stejně, jako u receptu na mišošky, odkud jsou fotky:
Po 20-30 minutách překládáme znovu:
– stěrkou těsto, pokud je třeba, podškrábneme od stolu, „rohy“ těsta pak chytneme pomoučenými prsty, povytáhneme je a postupně složíme do obálky. Toto překládání pak zopakujeme ještě dvakrát, vždy po 20-30 minutové přestávce na kynutí – těsto tak vlastně kyne už 1-1,5 hodiny. (V hodně teplém prostředí nebo v létě bude samozřejmě kynout rychleji a tak je ntřeba časy mezi kynutími upravit podle potřeby.)
Po poslední půlhodince kynutí těstu opět povytáhneme rohy – teď už hodně opatrně, abychom z něj nevyhnali zbytečně moc vzduchových bublin – a za rohy těsto poskládáme do obálky, tím bochník uzavřeme a pomocí stěrky přeneseme na moukou dobře vysypanou utěrku. Tam ho uložíme stejně, jako ležel na stole (tj.závěrem nahoru), i s utěrkou bochník uložíme do kulaté ošatky nebo cedníku, necháme dokynout a upečeme.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 250 °C. Pokud je možné, na dlaždici, v nahřátém litinovém hrnci nebo alespoň dvou plechách na sobě – dobře nahřáté pak způsobí pěkné vyskočení bochníku. Je možné péct i se starým plechem na dně trouby, do kterého po vykulení ošatky na dlaždici, před zavřením trouby, chrstnete asi 100 ml horké vody pro vytvoření páry – ale pekla jsem dvakrát i bez něj, jen jsme chleba postříkali vodou z rozprašovače a vyskočil nádherně, nepopraskal.
- na nejvyšší teplotu (250°C) je třeba péct jen asi 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 210-220°C a chleba dopečeme.
- kromě překládání jsem bochník nijak nestáčela – tvar mu podržela ošatka a následné prudké pečení
A takhle chutná suchý krajíc babiččina chleba…
Paní Ivo, jen technická otázka prosím. Tam kde je v receptu preferment, tak samotný preferment se vždy nechává kynout těch 8-12 hodin? Peču teď podle Vašich receptů hodně často, nejvíce mě teď baví pečivo právě z prefermentu, omládku, poliše apod a tak jen když půjdu zkoušet zase nový chleba, tak ať vím, jak dlouho před si musím založit… Děkuji moc za Vaše úžasné recepty
Dobrý den, Pavlo,
ano, 12 hodin, děkuji za upozornění, opravím si v receptu :-) Délka kynutí prefermentu záleží na množství do něj použitého droždí – s tímhle ždibíčkem bude kynout dlouho, opravdu ten půlden.
Děkuji za přízeň! :-)
Iva
Moc děkuji za radu, já právě na ten chybějící čas narazila u více receptů, tak jsem si řekla, že se Vás raději zeptám :-) Přeji krásný slunečný den :-) Pavla