Není to pečivo a přeci k němu trochu patří.
Rajčatová omáčka (sugo) je vhodná nejen třeba pod špagety, ale -aspoň pro nás doma- na potření pizzy před pečením.

Sugo je jednoduché a velice dobré. Letos poprvé jsem z rajčat před vařením odstranila semínka a volnou tekutinu tak, jak to dělají na italských webech.
Rajských jablíček už jsem za léta zavařování zpracovala opravdu hodně (leča, kečupy, různé zeleninové omáčky – cikánská, „anklbens“ aj.) a musím uznat, že odstraněním semínek s tekutinou chutnají hodně jinak – nejsou tak kyselá. Nejste-li zvyklí takhle rajčata dlabat, doporučuji vyzkoušet aspoň jednou. Třeba pak u tohoto způsobu už zůstanete.

Suroviny:

Protlak:
čerstvá rajčata
olivový olej
čerstvá bazalka
sůl

Na 1 kg hotového protlaku:
přibližně 3 lžíce oleje
7-8 lístků bazalky
sůl podle chuti

Rajčatová omáčka s bazalkou (Sugo di pomodoro al basilico)

Postup:

Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme „vodu“ a semínka.

Všechna vložíme do hrnce, podlijeme trošinkou vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme. Pak je vystřeme (buď pomixovaná na sítu nebo propasírujeme v pasírovači).

Vrátíme zpět na vařič, přidáme olej a sůl a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu. Ještě do horkého vhodíme nahrubo pokrájenou bazalku.

Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme (85°C/35minut).