Letos se urodila nádherná rajčata. Jedli jsme je přímo ze zahrady, ještě teplá od slunce a samozřejmě se snažili zachovat co nejvíc těchto červených, šťavnatých pokladů na zimu.
Kečupy máme ještě od loňska, vyzkoušeli jsme tedy omáčky. Na pizzu, pod maso, jako základ rajské omáčky…Jako omáčka na pizzu u nás doma zatím vede tato s bazalkou, ale dokážu si představit i pizzu se základem z následující omáčky:

Suroviny:

1 kg rajčat
1 mrkev
0,5-1 řapík celeru
1 červená cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
bazalka
sůl podle chuti

Rajčatová omáčka se zeleninou (Sugo di pomodoro II.)

Postup:

Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme „vodu“ a semínka, aby omáčka nebyla kyselá.

Všechna vložíme do hrnce, podlijeme trošinkou vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme. Pak je vystřeme (buď pomixovaná na sítu nebo propasírujeme v pasírovači).

Rajčatová omáčka se zeleninou (Sugo di pomodoro II.)

Zvlášť na oleji lehce osmahneme drobně krájenou zeleninu (jen česnek necháme osmahnout vcelku).

Propasírovaná rajčata vlijeme na připravenou zeleninu, přidáme bazalku a sůl a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu.

Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme (85°C/35minut).