Vrcholící léto a jeho přerod do podzimu jsou pro mě vždy ve znamení bohaté úrody rajčat, která máme doma všichni rádi. Jíme je hlavně v čerstvém stavu, ale když je jich hodně, zkouším je občas přidat i tam, kde by je nikdo nečekal.

Tyhle rajčatové rohlíky mile překvapily. Už vizuálně, svou úžasnou barvou. A pak i chuťově – jsou výrazně cítit rajčaty, i tu bazalku s česnekem tam někde na patře poznáte :-)

Suroviny:

  • 380-400 g zralých červených rajčat
  • 600-620 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 15-17 g čerstvého droždí
  • 2 stroužky česneku
  • 2x cca 8 cm snítka bazalky
  • 12 g soli
  • 40 g změklého sádla

Sezamová semínka na posyp rohlíků před pečením.

Postup:

Opláchnutým rajčatům vykrojíme středový zbyteček po stopce a nakrájíme je na několik menších kousků, aby se dobře mixovala. Můžeme je rozmixovat přímo tyčovým mixérem ve vyšší a úzké nádobě nebo v širší a nižším sekáčku (drtičem) potravin, který bývá také součástí výbavy těchto tyčových mixérů. Rajčata rozmixujeme do tekuté směsi, pak k nim vhodíme i česnek a bazalku a ještě vše krátce pomixujeme. Tato voňavá tekutá směsice je základem těsta na rohlíky. (Gramáž je uvedena 380-400 g – mixujeme plných 400 g rajčat, ale na stěnách misky jich ta cca lžíce stejně zůstane.)

Příprava těsta v domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: V míse robotu rozmícháme droždí s cukrem, pak přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.

Nadýchané, vykynuté těsto vytáhneme na desku stolu, lehce ho propracujeme a rozdělíme na 16 kusů. Z každého uděláme pevnou bulku, všechny je necháme 7-10 minut odpočívat.

Z bulek vytvarujeme rohlíky, všechny je uložíme na jeden plech s pečícím papírem, necháme dobře dokynout (cca 45 minut), pak postříkáme vodou z rozprašovače, posypeme sezamovými semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 12-15 minut).