Nadýchané rohlíky, zadělávané s prefermentem – kdo vyzkouší, pozná, že vůně i chuť takového obyčejného pečiva je neobyčejná.
Suroviny:
Na preferment:
50 g pšeničné celozrnné mouky jemné
100 g hladké mouky
150 ml (g) vody
1-2 g droždí
– vše umícháme a zakryté proti prachu a osýchání necháme v teplé místnosti kvasit 10-12 hodin
Dále:
150 ml (g) vody
3 lžíce olivového oleje
4-5 g droždí
200 g polohrubé mouky
150-170 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
Postup:
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme nakynout.
Pak ho rozdělíme na díly a umotáme rohlíky.
Necháme je vykynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda tyto rohlíky jsou opravdu potřené vejcem před pečením nebo vodou. Většinou když máte nějaké pečivo potřené vajíčkem na obrázku, tak se víc leskne. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ono záleží i na programu při focení a také světle….navíc – vajíčko před potíráním ředím vodou, někdy víc, jindy méně. Ale nic nezkazíte, pokud rohlíky potřete třeba jen vodou.