Rolovaný chléb s medvědím pestem

Měkký, voňavý chleba, s krající pokreslenými pestem z medvědího česneku.
Chutná i samotný, suchý, ale asi nejlepší je s jemným sýrem typu Lučiny, popř. s volským okem nebo vajíčkovou pomazánkou.Původní recept mám od své šikovné kamarádky Marušky, která výborně vaří i peče…a já si ho jen trochu upravila podle našich zvyklostí i potřeby.

SUROVINY:

300 g vody
60 g oleje
1 rovná lžička medu
1,5 rovné lžičky soli
200 g hladké mouky
400 g pšeničné chlebové mouky
13-15 g čerstvého droždí

Na dokončení:
100 g pesta z medvědího česneku
70-80 g tvrdého sýra

sádlo na vymazání formy

 

Rolovaný chléb s medvědím pestem

POSTUP:

Ze 100 g vody, medu, 130 g hladké mouky a droždí (vše z odváženého, přichystaného množství surovin) uděláme kvásek, který necháme 45 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude v zakryté míse kynout přibližně hodinu – během té doby ho můžeme jednou, dvakrát propracovat.

Vykynuté těsto vytáhneme na lehce pomoučený stůl, zlehka ho propracujeme a vyválíme do obdélníkového tvaru. Pesto z medvědího česneku promícháme s jemně strouhaným tvrdým sýrem a touto pastou obdélník těsta potřeme až téměř k okrajům.

Pak těsto svineme: Buď jen z jedné strany, jako klasickou roládu, nebo ho můžeme svinout z obou stran směrem ku středu – kresba na krajíci upečeného chleba pak bude výraznější a snad i hezčí.

Svinutý chleba uložíme do sádlem vymazané chlebíčkové formy (velikosti 30×11 cm), necháme asi hodinu vykynout a upečeme v dobře vyhřáté troubě (200°C/5 minut, 180°C/cca 30 minut).

Nemáte medvědí pesto? Zkuste místo něj použít mladé, podušené kopřivy nebo listový špenát s trochou česneku, popř. zkuste s pestem bazalkovým.

 

5 komentářůLeave a comment

  • Výborný recept a navíc vypadá moc efekně! S těstem se krásně pracovalo, bylo až sametově hladké a jemné. Při pečení vyběhlo vysoko nad formu, kuchyně nádherně voněla jemnou česnekovou vůní. Sýr jsem použila čedar a těsto místo vodou zadělala syrovátkou (zbyla mi po výrobě domácí lučiny). Určitě recept vyzkouším i s jiným druhem pesta, láká mě mangoldové.

    • Vaše zpráva mi udělala opravdu radost 🙂 Náš medvěd je na zahradě ještě malinkatý, ale už se těším, jak ho zas brzo budeme moct používat v kuchyni.

      • Já taky ještě nepekla z letošního (i když už vystrkuje růžky), měla jsem ještě zamraženou loňskou dávku😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.