Voňavá rozmarýnem, cibulí i olivovým olejem, nadýchaná jako peřinka – taková je focaccia končících letních prázdnin…

SUROVINY:

320 g vody
50 g olivového oleje
500 g hladké mouky
1-1,5 lžičky mletého rozmarýnu
2 rovné lžičky soli
8 g čerstvého droždí

Náplň:
3 střední červené cibule
2 stroužky česneku
lilek
olivový olej
čerstvý nebo sušený rozmarýn
sůl

Rozmarýnová focaccia s lilkem a červenou cibulí

POSTUP:

Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme všechny zbylé suroviny a uhněteme těsto, které uložíme přes noc kynout do lednice.

Druhý den těsto vytáhneme, naolejovanými prsty rozprostřeme na plech s pečícím papírem nebo fólií do velikého, silnějšího koláče a necháme lehce nakynout.

Rozmarýnová focaccia s lilkem a červenou cibulí

Zatím si připravíme náplň:
Kolečka lilku potřeme z obou stran štětcem namočeným v oleji a ugrilujeme je na suché pánvi – pak odložíme vychladnout.
Zvlášť na pánvi na troše oleje spolu s celými stroužky česneku jen lehce zesklovatíme na půlkolečka krájenou cibuli, česnek vyndáme stranou, cibuli osolíme a také necháme prochladnout.

Kynoucí plát těsta potřeme osolenou vodou s trochou oleje, poklademe grilovaným lilkem, posypeme cibulí a rozmarýnem (můžeme utrousit i pár zrnek hrubozrnné soli) a necháme ještě dokynout. Upečeme v troubě  vyhřáté na 200°C.

Rozmarýnová focaccia s lilkem a červenou cibulí

.

.

.

3 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den,
    šlo by to i se slánkem? Popř. jaký poměr?

    Děkuji a hezký den.
    Pavla

    • Dobrý den, Pavlo,
      slané droždí bych nechala na toustový chleba, tam mu to sluší nejlíp 🙂 Nehodí se do všech těst…
      Víc neporadím, nepeču s ním.
      Ať se Vám daří! Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.