Voňavá rozmarýnem, cibulí i olivovým olejem, nadýchaná jako peřinka – taková je focaccia končících letních prázdnin…
♥
SUROVINY:
320 g vody
50 g olivového oleje
500 g hladké mouky
1-1,5 lžičky mletého rozmarýnu
2 rovné lžičky soli
8 g čerstvého droždí
Náplň:
3 střední červené cibule
2 stroužky česneku
lilek
olivový olej
čerstvý nebo sušený rozmarýn
sůl
POSTUP:
Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme všechny zbylé suroviny a uhněteme těsto, které uložíme přes noc kynout do lednice.
Druhý den těsto vytáhneme, naolejovanými prsty rozprostřeme na plech s pečícím papírem nebo fólií do velikého, silnějšího koláče a necháme lehce nakynout.
Zatím si připravíme náplň:
Kolečka lilku potřeme z obou stran štětcem namočeným v oleji a ugrilujeme je na suché pánvi – pak odložíme vychladnout.
Zvlášť na pánvi na troše oleje spolu s celými stroužky česneku jen lehce zesklovatíme na půlkolečka krájenou cibuli, česnek vyndáme stranou, cibuli osolíme a také necháme prochladnout.
Kynoucí plát těsta potřeme osolenou vodou s trochou oleje, poklademe grilovaným lilkem, posypeme cibulí a rozmarýnem (můžeme utrousit i pár zrnek hrubozrnné soli) a necháme ještě dokynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 200°C.
.
.
.
Dobrý den,
šlo by to i se slánkem? Popř. jaký poměr?
Děkuji a hezký den.
Pavla
Dobrý den, Pavlo,
slané droždí bych nechala na toustový chleba, tam mu to sluší nejlíp :-) Nehodí se do všech těst…
Víc neporadím, nepeču s ním.
Ať se Vám daří! Iva
Děkuji.
Tak vyzkouším, tak jak ji máte.
Hezký den.
Pavla