Ráda jsem si znovu vyzkoušela těsto, zadělané polišem (kváskem z droždí).
Těsto se hodí jak na kaiserky, tak na raženky, bulky, housky, uzly – prostě člověk s fantazií se může vyřádit.

 

Suroviny:

na poliš:
135 g vlažné vody

5 g sladěnky (asi 1/2 lžičky)
7 g droždí
100 g hladké mouky

Dále:
130 g vody

lžička cukru
2 lžičky soli
30 g oleje
100 g pšeničné mouky chlebové
300 g hladké mouky

 

Rudlovy raženky

 

Postup:

vodu se sladěnkou a droždím prošleháme, aby se kromě rozmíchání do směsi dostal i vzduch a vešleháme hladkou mouku – výsledné těstíčko je řídké a hlaďounké. Zakryté ho necháme na teplém místě kvasit 2 hodiny.

Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které je potřeba nechat v teple dobře nakynout (60-90 min). Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme.

Vykynuté na vále propracujeme (pokud je třeba, lehce podsypneme), rozdělíme na dílky – raženky jsou menší, udělala jsem jich 12.

 

Rudlovy raženky

 

Z každého kousku těsta uděláme tuhou bulečku, po 10 minutovém odpočinku je narazíme a vrchní, omoučenou a oraženou stranou, položíme na plech s pečící fólií kynout.

Necelou čtvrthodinku před pečením raženky otočíme zpět, necháme dokynout, pak potřeme vodou, sypneme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (210-200°C/13-17min).

 

Rudlovy raženky

Rudlovy raženky

 

Raženky jsou lehounké, ty naše byly obzvlášť vypečené (není třeba vypékat až do téhle tmavší barvy) a přesto, že je v nich jen obyčejná mouka, jsou úžasně voňavé.