Růženky šípkové

Jemné housky, tvarované jako kytičky velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, pokud zbudou. Výborné jsou jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou.
Nejen, že moc dobře chutnají, u tohoto pečiva se můžete blýsknou domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně.

Suroviny:

180 g vody
50 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
100 g majonézy (používám domácí)
30 g změklého másla
1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením)
500-530 g hladké mouky
strouhaná citronová kůra
21 g droždí

Na potření a posyp před pečením:
zbytek vejce
1-2 lžíce mléka
půl lžičky cukru
granulovaný cukr (recept na domácí granulovaný cukr najdete ZDE)

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout.

Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).

Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180°C/15-20 minut).

Růženky šípkové

6 CommentsLeave a comment

  • Nejlepší těstíčko i výsledek 😚👌🏻 Přisladila bych 😉 Ale nejvíce by mne zajímalo, zda by toto šlo udělat ve slané variantě prosím? Struktura a hřehkost nás nadchla. 👏🏻

    • Dobrý den, díky za zpětnou vazbu 🙂 Ve slané verzi? Můžete vyzkoušet – vynecháte samozřejmě skoro všechen cukr, ale 1 lžičku bych nechala do kvásku. A vynechat přijde i cironová kůra – aspoň já ji mám spojenou se sladkým pečením, působila by na mě rušivě. Soli dáte 2 rovné lžičky, to bude určitě stačit.
      Budu ráda, když napíšete, jak Vám tohle pečení vyšlo!
      Iva

  • No, tak mě až polil pot, že jste ten experiment nechala na mě. No ale nechtěla jsem zklamat vaši důvěru, kterou jste mě tak zaskočila a dnes jsem se do toho pustila. Výsledek mě opět nadchnul 🙂 Dala jsem vše dle vašich instrukcí, cukru asi 3/4 lžičky do vlahé vody s droždím, ať se vzpamatuje (vždycky ho zapomenu včas vyndat), soli dvě lžičky (to bych příště klidně trochu ubrala), hl.mouky 450, 50 graham a lžíci kvásku z lednice (majonézu jsem měla velmi jemnou, jen s jablečným octem, tak jsem se kyselosti nebála a opravdu žádná cítit není). Těsto bylo dost mastné, 30g tuku (dala jsem sádlo) bych možná příště klidně vynechala. Ale pracovalo se s ním krásně. Jsem nadšená z tak užitečné možnosti využití zbytků majonézy! Vrtá mi hlavou, zda neslo vymyslet něco takového i s přebytečnou zůstávající tatarkou…

    • Dobrý den, Taťáno 🙂
      nejdříve Vám musím napsat, že jste velice šikovná, tiše Vám tu tleskám 🙂 Vždy jsem říkávala – kdo se bojí, nesmí do lesa a ani by neměl péct 🙂 🙂 Protože bázlivý člověk je stažený strachy a o to víc chyb dělá.
      Ano, těsto je mastnější, jako sladká neplněná pečiva bývají – vidíte, na tohle jsem ohled nevzala, zapomněla jsem. U slaného pečiva by asi stačila ta samotná majolka, tatarka.
      Jeden recept na zbylou tatrku tu mám už předlouho – třeba se Vám bude někdy hodit 🙂
      http://www.pekarnomanie.cz/tatarkove-bagetky-pre-katarinku/

      Přeji Vám krásný Advent!
      Iva

      • Děkuji, vy jste úžasná, fakt že jo! Zrovna tam mám zbytek tatarky, ale recept jsem nenašla, protože jsem do hledání zadala „tatarka“ a ne „tatarská omáčka“ 😅
        Brzy vyzkouším 🙂

  • Koukám, že jsem se zapomněla podepsat.. A taky jsem vám chtěla poděkovat za web. Konečně poznám fáze kynutí těsta a tím pádem se všechno krásně daří 😍👍🏻👍🏻👍🏻
    I kváskováni jsem studovala tady a mimo jiné mne nadchly např.lívance z přebytků kvásku. Jsou skvělé 😚👌🏻
    A také to, že zde pružně odpovídáte 😍 Klobouk dolů. Mějte se co nejlépe, děkujeme a ať se vám daří ve všem, na čem záleží 👋🏻

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.