Jemné housky, tvarované jako kytičky velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, pokud zbudou. Výborné jsou jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou.
Nejen, že moc dobře chutnají, u tohoto pečiva se můžete blýsknou domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně.

Suroviny:

180 g vody
50 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
100 g majonézy (používám domácí)
30 g změklého másla
1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením)
500-530 g hladké mouky
strouhaná citronová kůra
21 g droždí

Na potření a posyp před pečením:
zbytek vejce
1-2 lžíce mléka
půl lžičky cukru
granulovaný cukr (recept na domácí granulovaný cukr najdete ZDE)

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout.

Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).

Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180°C/15-20 minut).

Růženky šípkové