Jemné housky, tvarované jako kytičky velmi pěkně vypadají, jsou měkké a vláčné. Stejné vydrží do druhého dne, pokud zbudou. Výborné jsou jen tak, samotné nebo třeba s máslem a domácí marmeládou.
Nejen, že moc dobře chutnají, u tohoto pečiva se můžete blýsknou domácím granulovaným cukrem, který na pečivu vypadá velmi zdobně.
Suroviny:
180 g vody
50 g cukru
vanilkový cukr (20 g)
100 g majonézy (používám domácí)
30 g změklého másla
1/2 vejce (druhá polovina zůstane na potření kytiček před pečením)
500-530 g hladké mouky
strouhaná citronová kůra
21 g droždí
Na potření a posyp před pečením:
zbytek vejce
1-2 lžíce mléka
půl lžičky cukru
granulovaný cukr (recept na domácí granulovaný cukr najdete ZDE)
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 3 lžíce mouky (vše z připraveného, odváženého množství surovin) a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek všech surovin (majonézu až nakonec) a uhněteme těsto, které bude 45 minut kynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 16 kousků, z každého uděláme pevnou bulku a necháme 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíme na 25-30 cm dlouhý pramen, vytvarujeme jako kytičku a uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií (potřebujeme 2 plechy).
Po cca 45 minutách růženky potřeme vejcem rozmíchaným s mlékem, ve kterém jsme rozpustili cukr. Středy kytiček posypeme granulovaným cukrem a oba plechy najednou upečeme ve vyhřáté troubě do červena (horkovzduch – 180°C/15-20 minut).
Nejlepší těstíčko i výsledek 😚👌🏻 Přisladila bych 😉 Ale nejvíce by mne zajímalo, zda by toto šlo udělat ve slané variantě prosím? Struktura a hřehkost nás nadchla. 👏🏻
Dobrý den, díky za zpětnou vazbu :-) Ve slané verzi? Můžete vyzkoušet – vynecháte samozřejmě skoro všechen cukr, ale 1 lžičku bych nechala do kvásku. A vynechat přijde i cironová kůra – aspoň já ji mám spojenou se sladkým pečením, působila by na mě rušivě. Soli dáte 2 rovné lžičky, to bude určitě stačit.
Budu ráda, když napíšete, jak Vám tohle pečení vyšlo!
Iva
No, tak mě až polil pot, že jste ten experiment nechala na mě. No ale nechtěla jsem zklamat vaši důvěru, kterou jste mě tak zaskočila a dnes jsem se do toho pustila. Výsledek mě opět nadchnul 🙂 Dala jsem vše dle vašich instrukcí, cukru asi 3/4 lžičky do vlahé vody s droždím, ať se vzpamatuje (vždycky ho zapomenu včas vyndat), soli dvě lžičky (to bych příště klidně trochu ubrala), hl.mouky 450, 50 graham a lžíci kvásku z lednice (majonézu jsem měla velmi jemnou, jen s jablečným octem, tak jsem se kyselosti nebála a opravdu žádná cítit není). Těsto bylo dost mastné, 30g tuku (dala jsem sádlo) bych možná příště klidně vynechala. Ale pracovalo se s ním krásně. Jsem nadšená z tak užitečné možnosti využití zbytků majonézy! Vrtá mi hlavou, zda neslo vymyslet něco takového i s přebytečnou zůstávající tatarkou…
Dobrý den, Taťáno :-)
nejdříve Vám musím napsat, že jste velice šikovná, tiše Vám tu tleskám :-) Vždy jsem říkávala – kdo se bojí, nesmí do lesa a ani by neměl péct :-) :-) Protože bázlivý člověk je stažený strachy a o to víc chyb dělá.
Ano, těsto je mastnější, jako sladká neplněná pečiva bývají – vidíte, na tohle jsem ohled nevzala, zapomněla jsem. U slaného pečiva by asi stačila ta samotná majolka, tatarka.
Jeden recept na zbylou tatrku tu mám už předlouho – třeba se Vám bude někdy hodit :-)
https://www.pekarnomanie.cz/tatarkove-bagetky-pre-katarinku/
Přeji Vám krásný Advent!
Iva
Děkuji, vy jste úžasná, fakt že jo! Zrovna tam mám zbytek tatarky, ale recept jsem nenašla, protože jsem do hledání zadala „tatarka“ a ne „tatarská omáčka“ 😅
Brzy vyzkouším 🙂
Koukám, že jsem se zapomněla podepsat.. A taky jsem vám chtěla poděkovat za web. Konečně poznám fáze kynutí těsta a tím pádem se všechno krásně daří 😍👍🏻👍🏻👍🏻
I kváskováni jsem studovala tady a mimo jiné mne nadchly např.lívance z přebytků kvásku. Jsou skvělé 😚👌🏻
A také to, že zde pružně odpovídáte 😍 Klobouk dolů. Mějte se co nejlépe, děkujeme a ať se vám daří ve všem, na čem záleží 👋🏻