Velmi efektní tvarování a přitom je to vlastně obyčejný plněný koláč…
Použít se dá pro jakékoliv pevnější sladké kynuté těsto, to volnější by se při kynutí víc roztékalo a růžičky by nebyly hezké.
Vykynuté těsto vytáhneme z mísy, propracujeme a rozdělíme na 6 větších (asi po 150 g) nebo 8-10 menších kousků. Z každého uděláme bulku a necháme chvíli odpočinout.
Každou bulku vyválíme na kruh (u těch největších je to téměř 20cm) a každý kruh pak na čtyřech protilehlých místech trochu nařízneme (u největších asi 3-4 cm).
Do středu kruhu dáme tuhou náplň a kolem ní zavineme první lístek. Jeho okraje můžeme za náplní spojit k sobě.
Vezmeme protilehlou výseč a zavineme kolem náplně jako druhý lístek. Okraje za náplní trochu stáhneme k sobě a jako u prvního lístku je můžeme přímáčknutím spojit.
Zrovna tak pokračujeme se zbývajícími lístky, konce posledního zastrčíme pod růžičku.
Pokud chceme, aby byl vnitřek květu výraznější, vtlačíme do tvarohu rozinku nebo kousek sušené meruňky.
Hotové pak necháme nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Dobrý den, šla by prosím i jiná náplň? Povidla nebo maková?
Děkuji Věra
Dobrý den, samozřejmě. Jen je třeba, aby náplň nebyla roztékavá ;-)
Iva