Rychlé bulky – dalamánky

Rychlé bulky - dalamánky
Výjimečně, ale přeci jen se někdy stane, že potřebuji pečivo honem – honem, opravdu rychle.
To pak těsto „ošidím“ větším množstvím droždí – kyne rychleji a netřeba se nějak trápit tím, že druhý den už pečivo nebude „to pravé“, protože je určeno k okamžité spotřebě, do druhého dne nezbyde ani kousek.

 

SUROVINY:

160 g hustého kefíru
160 g vlažné vody
25 g oleje
80 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
220 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
21-25 g čerstvého droždí
(Kdo nespěchá, použije droždí jen necelou polovinu – 10 g a nechá déle kynout.)

 

Rychlé bulky - dalamánky

 

POSTUP:

V příjemně vlažné vodě rozmícháme droždí a lžičku cukru, přidáme zbytek surovin a těsto necháme asi 30 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a z každého uděláme bulku. Každou bulku omočíme ve vodě nebo rozšlehaném vejci a oválíme v misce s ovesnými vločkami – takto upravené bulky uložíme na plech vykynout.

Než vykynou, nahřeje se trouba na 200°C, kde bulky asi 20 minut pečeme.

 

Rychlé bulky - dalamánky

.

.

.

3 komentářeNapsat komentář

    • 🙂 no právě – aby rychle vykynuly i naskočily….ale je to jen taková znouzecnost, která se hodí v době, kdy není čas čekat na kynutí.

  • Dneska jsem potřebovala čerstvé pečivo fakt rychle, takže jsem tyhle bulky konečně vyzkoušela. Místo kefíru jsem použila domácí jogurt a místo oleje jsem hrábla do včera vyškvařených škvarků, jinak beze změn. Na kynutí fakt nebyl čas, do trouby šly velmi záhy. A jsou skvělé!! Ovšem po večeři obsahující ještě teplé pečivo s tunou droždí a k tomu hrstková polévka, asi se budeme vznášet. 🙂 Děkuji za další skvělý recept. A ač peču raději pomaleji, ideálně s kváskem, tahle záležitost je rozhodně opakováníhodná.

Napsat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zobrazena. Pole označená * je nutné vyplnit.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.