Výjimečně, ale přeci jen se někdy stane, že potřebuji pečivo honem – honem, opravdu rychle.
To pak těsto „ošidím“ větším množstvím droždí – kyne rychleji a netřeba se nějak trápit tím, že druhý den už pečivo nebude „to pravé“, protože je určeno k okamžité spotřebě, do druhého dne nezbyde ani kousek.

 

SUROVINY:

160 g hustého kefíru
160 g vlažné vody
25 g oleje
80 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
220 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
21-25 g čerstvého droždí
(Kdo nespěchá, použije droždí jen necelou polovinu – 10 g a nechá déle kynout.)

 

Rychlé bulky - dalamánky

 

POSTUP:

V příjemně vlažné vodě rozmícháme droždí a lžičku cukru, přidáme zbytek surovin a těsto necháme asi 30 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a z každého uděláme bulku. Každou bulku omočíme ve vodě nebo rozšlehaném vejci a oválíme v misce s ovesnými vločkami – takto upravené bulky uložíme na plech vykynout.

Než vykynou, nahřeje se trouba na 200°C, kde bulky asi 20 minut pečeme.

 

Rychlé bulky - dalamánky

.

.

.