Výjimečně, ale přeci jen se někdy stane, že potřebuji pečivo honem – honem, opravdu rychle.
To pak těsto „ošidím“ větším množstvím droždí – kyne rychleji a netřeba se nějak trápit tím, že druhý den už pečivo nebude „to pravé“, protože je určeno k okamžité spotřebě, do druhého dne nezbyde ani kousek.
♥
SUROVINY:
160 g hustého kefíru
160 g vlažné vody
25 g oleje
80 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
220 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
21-25 g čerstvého droždí
(Kdo nespěchá, použije droždí jen necelou polovinu – 10 g a nechá déle kynout.)
POSTUP:
V příjemně vlažné vodě rozmícháme droždí a lžičku cukru, přidáme zbytek surovin a těsto necháme asi 30 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10 kousků a z každého uděláme bulku. Každou bulku omočíme ve vodě nebo rozšlehaném vejci a oválíme v misce s ovesnými vločkami – takto upravené bulky uložíme na plech vykynout.
Než vykynou, nahřeje se trouba na 200°C, kde bulky asi 20 minut pečeme.
.
.
.
Čoooóó??? To je skoro neuveriteľné :-D ty a 25 g droždia ? :-D :-D
:-) no právě – aby rychle vykynuly i naskočily….ale je to jen taková znouzecnost, která se hodí v době, kdy není čas čekat na kynutí.
Dneska jsem potřebovala čerstvé pečivo fakt rychle, takže jsem tyhle bulky konečně vyzkoušela. Místo kefíru jsem použila domácí jogurt a místo oleje jsem hrábla do včera vyškvařených škvarků, jinak beze změn. Na kynutí fakt nebyl čas, do trouby šly velmi záhy. A jsou skvělé!! Ovšem po večeři obsahující ještě teplé pečivo s tunou droždí a k tomu hrstková polévka, asi se budeme vznášet. :) Děkuji za další skvělý recept. A ač peču raději pomaleji, ideálně s kváskem, tahle záležitost je rozhodně opakováníhodná.
Výborné! jako pokaždé. Dneska jsem pekla. Času jsem měla fúru :-), takže mi vše pěkně kynulo. Zadělala jsem s omládkem. Dozdobila pak hrubozrnnou solí a černým kmínem.
Dobrý den, Eriko,
mám velkou radost, že se recept osvědčil! :-)
Iva
Pardon, zapomněla jsem se podepsat. Erika :-)