Mírně sladké makovky bývají většinou tvarované jako rohlíčky, vonící máslem a sypané celým mákem. Těsto na tyto makovky je zaděláno jogurtem a samo pečivo formované co nejjednodušeji, nejrychleji. Upečené makové bulečky s lehounce voňavou střídou lákají k ochutnání děti i dospělé a chutnají promazané máslem nebo jen tak, suché.

Suroviny:

130 g vody
100 g bílého jogurtu
60 g cukru
2 vanilkové cukry (40 g)
3 lžíce oleje
60 g změklého másla
půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením)
půl lžičky soli
500-530 g hladké mouky
15-18 g čerstvého droždí

Rychlé jogurtové makovky

Postup:

Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce.

Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200°C/cca 17-20 minut).

4 Comments

  • Posted 25.2.2022 14:18 od Markéta G. 0Likes

    Dobrý den paní Trhoňová, moc Vám děkuji za tento skvostný recept. Briošky jsou velmi chutné a krásně nadýchané. Děti jsou nadšené a manžel taktéž :-).

    Jste skvělá, koupila jsem si Vaši knížku a i když jsem začátečník, tak jsem díky Vašemu přesnému postupu už zvládla založit i žitný kvásek a upéct chlebík. Vy i paní Gottwaldová byste měly dostat „Řád zlatého pečení“. 🙂

    Děkuji a přeji krásný den Markéta G.

    • Posted 26.2.2022 10:03 od Iva 0Likes

      Děkuji 🙂 Markéto!
      Ať se Vám pečení i dále tak daří!
      Iva

  • Posted 17.5.2022 15:28 od Hana 0Likes

    Proč ty vaše super recepty nejdou vytisknout

  • Posted 19.5.2022 20:19 od Marci 0Likes

    Recept dělám už po třetí a makovky nemají chybu👍👍👍

Přidejte komentář