Jak to udělat, aby nám kynuté pečivo neztvrdlo?

Co to je, pytlík Wrap Up?

Jak vypadá a jak funguje, co od něj čekat?

Jaké pečivo v tomto pytlíku uchovávat a které určitě ne?

Co bezlepkové pečivo?

Jak o sáček Wrap Up pečovat?

Kde ho koupit?

Jak to udělat, aby nám kynuté pečivo neztvrdlo?
Nijak, každé pečivo stárnutím přirozeně vysychá a tvrdne – vlastně hned od okamžiku, kdy ho upečené vytáhneme z trouby, ono chladne a během dne ztrácí svou křupavost. Některé stárne rychleji, jiné trošku pomaleji, to už záleží na použitých surovinách i způsobu výroby; ale vysychá a tvrdne všechno pečivo a při nesprávném uložení může začít i plesnivět. Mikrotenový (igelitový, plastový) sáček zabrání vysychání pečiva, zároveň ale drží uvnitř vlhkost neprodyšně uzavřenou, pečivo nedýchá, zapařuje se a plesniví. Proto je ho potřeba uchovávat v chlebníku nebo alespoň dobře zabalené v utěrce.

Dostala jsem na vyzkoušení mi do té doby neznámé pytlíky Wrap Up (wrapáčky). Vyzkoušela, porovnala různá pečiva…a získané zkušenosti ráda předávám dál.

Wrap Up

Co to je, pytlík Wrap Up?
Skladný funkční obal na pečivo, který je navíc i velice pěkný – to jsem ocenila už při výběru v e-shopu a pak hned po rozbalení balíčku. Pečivo v něm uložené vydrží déle – jistě, ani ve wrapáčku nevydrží čerstvé navěky, ale všechny přirozené pochody stárnutí probíhají pomaleji a šetrněji, bez nepříjemných vedlejších projevů (velkého drolení střídy nebo jejího plesnivění). Tohle všechno tento pytlík dokonale zajistí u pečiva domácího, doma pečeného. U pečiva kupovaného záleží na tom, jestli jde o zmrazený a rozpékaný polotovar a také na tom, jakým způsobem bylo pečivo přepravováno k vám domů – v igelitu balené a na krajíčky nakrájené pečivo (chléb, veky) se kazí dříve a výskyt plísně je u nich mnohem pravděpodobnější.

Jak vypadá a funguje, co od něj čekat?
Jsou to vlastně dva obaly v jednom – vnitřní, ze speciální textilie, která zpomaluje vysychání uloženého pečiva a vnější, který je ušitý z bavlny. V mnoha vzorech, stačí si jen vybrat podle vkusu nebo barvy kuchyně, kterou bude wrapáček doplňovat. Pytlík naplněný pečivem se uzavírá stahovací šňůrkou, za kterou se pak dá pověsit. Já doma místo na zavěšení nemám, proto wrapáček sdrhnutý šňůrou ukládám na linku a uzavřený otvor sáčku zastrčím pod pečivo v pytlíku.

Vychladlé pečivo, které je ve wrapáčku uloženo, se v něm nezapařuje, může dýchat, a zároveň osychá méně, než když je zabaleno pouze v utěrce.

Jaké pečivo v tomto pytlíku uchovávat a které určitě ne?
To, že než hotové pečivo kamkoliv (chlebník, utěrka, mrazák) uložíme, je nutné nechat ho dobře vychladnout i vydýchat od zbytkové vlhkosti po pečení v uzavřené troubě, ví asi každý. Stejné je to i s pečivem, které ukládáme do wrapáčku.

Primárně jsou wrapáčky určeny na chleba, ale můžeme v něm uskladnit téměř všechno neplněné pečivo. U toho plněného (sladkého i slaného) se v jakémkoliv úložném prostoru poměrně rychle kazí náplně a pečivo už samozřejmě k jídlu není. Ani dříve jsem různé koláče, šátečky, kynuté řezy, bublaniny nebo pizzy nezavírala do chlebníku, ale pouze dobře zakryla (popř. několik kousků zamrazila) a snědli jsme je co nejdříve.

U dobře upečeného chleba působí proti vysychání už jeho kůrka, proto bychom měli nakrojené bochníky vždy stavět na řeznou plochu, aby pomaleji vysychaly. Stejně tak chléb ukládám, i když je zavřený ve wrapáčku.

Ostatní, běžné pečivo (rohlíky, housky, bagety s nízkým obsahem tuku) je pečivo s krátkou trvanlivostí, určené k rychlé spotřebě a není třeba je ukládat na delší dobu. Ale i pro něj jsou wrapáčky velice vhodné.

A moje zkušenosti s domácím pečivem uloženým v pytlíku od Wrap Upu?

  • Chleby kynuté droždím jsme měli ve wrapáčku 4 dny, pořád v dobré kvalitě, krajíčky z nich vhodné k namazání nebo usmažení ve vajíčku. Čistě pšeničný chléb vysychal znatelně rychleji, než chleby s přídavkem žita (což se děje u tohoto druhu chleba ve všech obalech).
  • Kváskové chleby ve wrapáčku vydrží až týden nebo do spotřebování :-) Pšenično-žitný chleba – 5. den po upečení ve wrapáčku byl už dost proschlý, ale beze stopy plísně. Byl vhodný i k namazání, z čehož měl radost manžel, kterému jsem „studijní“ bochník kvůli sledování sníst nedovolila, a hned si krajíc namazal. Zbytek chleba jsme pak použili na topinky.
  • Žitné cihličky, které mám u nás doma nejraději já, jsou asi nejtrvanlivějším pečivem. Zkoušková žitná kvásková, zadělaná kefírem ředěným vodou – pečená v sobotu, v neděli uložená do wrapáčku, odkud jsme ji každý den vytáhli kvůli ukrojení jednoho, dvou krajíčků, vydržela 9 dnů. Další neděli byla už trochu proschlá, ale malé pevné krajíčky byly výborné třeba se sýrem, a určitě se nedalo říct, že jsou tvrdé. Ani stopy po plísni.
  • Pšenično-žitný chléb z domácí pekárničky, drožďový a bez přídavku kvásku, v pytlíku z Wrap Up také vydrží měkký a pomaleji vysychá. Zkoušeli jsme mít uložený 4-5 dnů.
  • Drobnější světlé pečivo z wrapáčku, kynuté droždím, jsme sledovaly zároveň se snachou a svoje zkušenosti pak navzájem porovnávaly. V pytlíku uložené bílé pečivo stárne stejně, jako jsme u něj zvyklí třeba z chlebníku. Snacha jako mladá hospodyňka oceňovala i to, že při přípravě a balení na několikadenní pobyt mimo domov při odchodu z domu jen popadne pytlík s pečivem a může jít.
  • Doma pečená vánočka v pytlíku vydržela 6 dnů, aniž by jakkoliv chytala plíseň, jen pomalu vysychala.

Řekla bych, že pečivo uložené ve wrapáčku je v některých případech i lepší než to, které bylo uloženo v chlebníku.

Wrap Up

Co bezlepkové pečivo?
To sice nepeču, ale zjistila jsem, že moje „bezlepková“ kamarádka má wrapáček už rok a je s ním také velice spokojená. Dříve ukládala svoje pečivo do mikrotenového sáčku, kde se rychle stávalo gumovým, zároveň se drolilo a velice brzo plesnivělo. Ve wrapáčku, který má i s pečivem pověšený za zdrhovací šňůrku, jí pečivo vydrží téměř beze změn i čtyři dny – déle už to není zapotřebí.

Jak o sáček Wrap Up pečovat?
Vyprázdněný pytlík vždy vytřepu od drobků, prohlédnu a jeho vnitřní část (dá se vytáhnout ven – foto níže) otřu vlhkou houbičkou nebo žínkou. Po uschnutí pak můžu pytlík znovu naplnit.

Wrap Up

Obě vrstvy se dají prát, ale je to téměř zbytečné – vnitřní látka je částečně vodě odolná, stačí ji jen otřít vlhkou houbičkou nebo žínkou, a vnější bavlněná se prakticky nešpiní. Pokud by se přece stalo (na bohatě prostřeném stole se může pytlík nechtěně „potkat“ s rozbaleným máslem, příborem od marmelády atp.), nebo se nám bude zdát zaprášený, přeprali bychom ho v ruce. Výrobce sice povoluje i velice šetrné praní v pračce, ale tady mi pračka připadá zbytečná – malý pytlík je v rukou přepraný a vymáchaný během chvilinky.

Delší dobu nepoužívaný pytlík pověste do skříně, kde se na něj nebude prášit, nebo ho tam uložte srolovaný do ruličky. Výrobce nedoporučuje skládat prázdný pytlík na velice malé kousky a tím ho dlouhodobě krčit, na vnitřní látce by pak mohly zůstat sklady.

Samozřejmostí je i to, že by se prázdný pytlík neměl dostat do rukou malým dětem.

Kde ho koupit?
Vybrat si můžete na stránce Wrap Up, kde najdete pytlíky na pečivo v mnoha opravdu líbivých vzorech a barvách…ve třech velikostech (S, M, L), další pak na kulatý chléb nebo dlouhé bagety. Tak jsou nejen funkčním a současně moc pěkným doplňkem kuchyně.

Budou se jistě hodit těm, kdo v malé kuchyni místo na pevný chlebník nemají… i těm, kdo vlastní vymazlenou, stylově zařízenou kuchyň a zavěšený nebo volně ložený plátěný „chlebník“ ji bude vhodně doplňovat.

A znáte-li někoho, komu by se pytlík líbil a hodil, můžete mu ho koupit jako dárek. Zabalený v úhledné krabičce s prostřihem na přední straně, odkud „mrká“ kousek barevného bavlněného obalu, bude důstojným dárkem k narozeninám, pod vánoční stromeček nebo jako pozornost do nového domova.

Na webu Wrap Up se o jejich šitých pytlících dozvíte vše, co budete potřebovat vědět. A pokud potřebné informace nenajdete, ochotně Vám tady poradí.

Použité fotografie: Pekárnománie, Wrap-Up