Sádlové rohlíky (neboli Rohlíky jako dech)

Moje sádlové rohlíky jsou hodně známé. Bohužel ne ode mě, jsou přetaženy na Mimibazar (bez udání zdroje) a pojmenovány Rohlíky jako dech. „Autorka“ vynechala omládek, asi jí byl neznámý – což je rohlíkům na škodu.
Takže – tady je originál, s omládkem a kdo bude chtít, může rohlíkům zasázet škvarkové knoflíčky, jako jsou na fotkách.

Suroviny:
250-270 ml vody
15 g sladěnky
10 g cukru
70 g změklého sádla
2 lžičky soli
470 g hladké mouky
13-15 g droždí
několik škvarků na ozdobu

Sádlové rohlíky (neboli Rohlíky jako dech)

-se škvarkovými knoflíčky-

Postup:
do pekárny dáme (z odměřených surovin):
100 ml vlažné vody, sladěnku, droždí a 140 g mouky
a necháme pouze umíchat omládek – program Koláč nebo jiný bez předehřevu. Necháme 45 min kynout.

Pak přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme umíchat těsto. (Bez předehřevu proto, aby už během něj omládek dále nekvasil, ale rovnou začal v těstě pracovat.) Necháme vykynout, během kynutí můžeme prohníst.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 8 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 min kynout. Pak každou rozválíme a smotáme rohlíky. Pro ty, co ještě rohlíky nedělali – fotopostup TADY.

Necháme je na plechu nakynout, pak do rohlíků svrchu nastříhneme 2-3 dírky a do každé z nich hluboko vsuneme škvarek. Rohlíky pomašlujeme vejcem, můžeme sypnout kmínem, hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C).

Je třeba ale pamatovat i na to, že pokud rohlíky nebudou snědeny v den pečení, do druhého dne na nich hrubozrnná sůl zvlhne – proto posolte jen tolik rohlíků, kolik sníte.

Tyto rohlíky určitě nebudeme dělat denně, ale pokud chcete polechtat jazýček, zkuste je.
A jestli vám škvarky nechutnají, upečte rohlíky bez nich – jsou vláčné, nadýchané jako peřinka.

 

 

8 komentářůLeave a comment

  • Taky jsem někde našla tenhle recept bez sladěnky, a pořád mi tam něco chybělo. Teď už vím, co to bylo. Jen ještě nedokážu rohlíky správně vytvarovat, vždycky mám někde hrbol a špičky nejsou užší, jak by měly být.

      • Moc děkuju, omládek jsem udělala, rohlíky jsou báječné. Jen ten cvik ve vyvalování. Ale nevzdám to! Dnes se chystám na chleba s paté fermentée. Jen nemám dlaždici. Myslíte, že bych to mohla péct v litinovém hrnci?

        • Určitě! Předem ho v troubě nahřejte, na prvních 10 minut zaklopte poklicí (také nahřátou) a uvidíte, jak chleba vyskočí 🙂

  • Jedním slovem úžasné!!! Použila jsem psenicnou chlebovou mouku, opravdu paráda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.