Sádlové rohlíky (neboli Rohlíky jako dech)

Moje sádlové rohlíky jsou hodně známé. Bohužel ne ode mě, jsou přetaženy na Mimibazar (bez udání zdroje) a pojmenovány Rohlíky jako dech. „Autorka“ vynechala omládek, asi jí byl neznámý – což je rohlíkům na škodu.
Takže – tady je originál, s omládkem a kdo bude chtít, může rohlíkům zasázet škvarkové knoflíčky, jako jsou na fotkách.

Suroviny:
250-270 ml vody
15 g sladěnky
60-70 g změklého sádla
2 lžičky soli
480-500 g hladké mouky
13-15 g droždí
několik škvarků na ozdobu

Sádlové rohlíky (neboli Rohlíky jako dech)

-se škvarkovými knoflíčky-

Postup:
do pekárny dáme (z odměřených surovin):
100 ml vlažné vody, sladěnku, droždí a 140 g mouky
a necháme pouze umíchat omládek – program Koláč nebo jiný bez předehřevu. Necháme 45 min kynout.

Pak přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme umíchat těsto. (Bez předehřevu proto, aby už během něj omládek dále nekvasil, ale rovnou začal v těstě pracovat.) Necháme vykynout, během kynutí můžeme prohníst.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 8 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 min kynout. Pak každou rozválíme a smotáme rohlíky. Pro ty, co ještě rohlíky nedělali – fotopostup TADY.

Necháme je na plechu nakynout, pak do rohlíků svrchu nastříhneme 2-3 dírky a do každé z nich hluboko vsuneme škvarek. Rohlíky pomašlujeme vejcem, můžeme sypnout kmínem, hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C).

Je třeba ale pamatovat i na to, že pokud rohlíky nebudou snědeny v den pečení, do druhého dne na nich hrubozrnná sůl zvlhne – proto posolte jen tolik rohlíků, kolik sníte.

Tyto rohlíky určitě nebudeme dělat denně, ale pokud chcete polechtat jazýček, zkuste je.
A jestli vám škvarky nechutnají, upečte rohlíky bez nich – jsou vláčné, nadýchané jako peřinka.

 

 

16 komentářůLeave a comment

  • Taky jsem někde našla tenhle recept bez sladěnky, a pořád mi tam něco chybělo. Teď už vím, co to bylo. Jen ještě nedokážu rohlíky správně vytvarovat, vždycky mám někde hrbol a špičky nejsou užší, jak by měly být.

      • Moc děkuju, omládek jsem udělala, rohlíky jsou báječné. Jen ten cvik ve vyvalování. Ale nevzdám to! Dnes se chystám na chleba s paté fermentée. Jen nemám dlaždici. Myslíte, že bych to mohla péct v litinovém hrnci?

        • Určitě! Předem ho v troubě nahřejte, na prvních 10 minut zaklopte poklicí (také nahřátou) a uvidíte, jak chleba vyskočí 🙂

  • Jedním slovem úžasné!!! Použila jsem psenicnou chlebovou mouku, opravdu paráda.

  • Děkuji za recept . Použila jsem babiccinu hladkou mouku na kynuté těsto . Nevím, zda jevit nedostatečným kynutím nebo moukou , rohlíky byly dost tuhé . Není lepší chlebová Pšeničná mouka . Děkuji za odpověď .

    • Dobrý den, chlebová je určena primárně do těsta na chleba a do bílého pečiva ji přidávám jen tam, kde potřebuji maličko pevnější střídu (anglické rohlíky, které jsou vlastně už obložené atd.). Z Babiččiny mouky peču pravidelně, ale nepoužila bych mouku „na kynuté těsto“, spíš klasickou hladkou. Pokud necháte těsto i vytvarované rohlíky dobře vykynout, určitě nebudou hutné.

  • Dobrý den, právě jsem založila omladek dle receptu. Nedalo mi to protože se mi to zas nezdálo tak řídké, v knížce Ruce v mouce bohužel foto prefermentů chybí:-( ale dohledala jsem zde na webu a je to teda hodně řídké, což se 100g vody a 140g mouky rozhodně tedy není:+( tak teď nevim zda si to příště upravit aby to bylo tekuté jak je na fotce u omladku nebo se držet poměru u receptu?? Díky za odpověď.

    • Dobrý den, po umíchání 130 g mouky ve 100 g vody vznikne polotuhé těstíčko, které ale po hodině kynutí tím, jak zvětšuje objem, zřídne. Zkuste dodržet poměr, jak je psáno 😉 peču tak už roky.
      Iva

  • Dobrý den, rohlíky jsem zkoušela podle různých receptů, tyto byly moc dobré, ale jen úplně čerstvé hned po upečení. Druhý den jsou tuhé a hutné jako všechny ostatní, i když o něco méně. A také mám problém u všech domácích rohlíků, že jsou v nich hodně cítit kvasnice. Dělám někde chybu nebo to u domácích tak prostě je? Recept jsem dodržela přesně a kvasnice používám čerstvé v kostce. Děkuji

    • Dobrý večer!
      Vyzkoušejte tento recept – pokud nemáte sladěnku, dejte včelí med.
      http://www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/
      Nechte vše vykynout podle receptu a je důležité i to, aby rohlíky pořádně vykynuly na plechu před pečením. Tím, že kvasnice půjdou přes omládek, nejsou pak v těstě téměř cítit.
      Budu ráda, když dáte vědět, jak se Vám dařilo!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.