Celozrnné pečivo nemusí být těžké ani ne moc dobré.
Díky ochotnému kvásku je chleba perfektně nakynutý, protože byl menší – pečený v remosce a tam i puknul. Kůrka byla první den úžasně křupavá a střída plná oček, ale i druhý den byl chleba výborný – díky bramborám v těstě vláčný.

 

Suroviny:

30 g žitného kvásku
150 g (ml) vody
150 g žitné celozrnné mouky jemně mleté

Dále:
150 g (ml) vody
200 g pšeničné celozrnné
mouky jemně mleté
120 g hladké mouky
70 g strouhaných vařených brambor
2 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu

 

Selský bochník

Postup:

10-12 hodin předem smícháme kvásek s vodou a celozrnnou žitnou moukou a zakryté necháme kvasit v teple.
Do vykvašeného přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, malinko tužší než jindy – delším stáním při kynutí díky bramborám těsto zřídne.
Asi po 2-2,5 hodinách vykynuté těsto na moukou posypané desce lehounce propracujeme a uděláme bochník.
Protože jsem chtěla péct v remosce a mám problém s vkládáním měkounkého nakynutého bochníku do poměrně hluboké remoskové mísy tak, aby se nezbortil, vložila jsem bochník spojem dolů do cedníku, vyloženého kruhem z pečící fólie (kdo nemá, použije pečící papír) a tak nechala v teple nakynout.

Přibližně po 1,5 hodině jsme dali bochník péct do trochu předehřáté remosky – vytáhlii jsme ho za fólii a do remosky vložili i s ní.
Upečeno bylo za 50 minut.

Díky bramborám velmi vláčná lehká střída, kůrka pevná, tvrdá tak akorát, nahořklá a celý bochník voní kmínem.
(A kdo zná, všimne si, že je bochník po stranách štrejchovaný, nechtěně – sklady pečící fólie v cedníku )