Semenáček jogurtový

Větší, poměrně světlý a okatý chleba, na řezu strakatý použitými semínky, je u nás doma velice oblíbený. Přesto, že neobsahuje žitný kvásek, je jeho střída pružná a stejná zůstane dalších 24-48 hodin.
Stejný bude i tehdy, pokud ho uhněteme robotem a vykynutý upečeme ve vymazané chlebové formě.

Suroviny:

100 g hustého bílého jogurtu
250 ml vody
1 lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
1 vrchovatá lžíce dýňového semínka
1 vrchovatá lžíce lněného semínka
1 vrchovatá lžíce sezamového semínka
1 vrchovatá lžíce slunečnicového semínka
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí

Semenáček jogurtový

Postup:

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (nejdříve tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní). Program Kyprý má trošku delší kynutí, těstu s celozrnnou moukou to hodně prospěje.

Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy a necháme vychladnout tak, aby větral i od spodu (třeba na kovové mřížce). Před krájením chleba nezapomeňte vyndat háky.

22 komentářůLeave a comment

    • Včera jsem upekla. Forma 22 cm. Chlebík je opravdu veliký. Všem ho doporučuji a chválím. Je výborný!!!

    • Dobrý den,
      zadělat ručně a vykynout a upéct ve vymazané chlebové formě – jako chlebíčková, ale větší, delší.
      Iva

  • Nevím čím to, na tento chleba jsem se těšila, ale vůbec nebyl chutný, byl suchý, drobivý. Zkoušela jsem i jiné Vaše pečivo a to bylo výborné. Alena

    • Dobrý den, Aleno, to opradu netuším, co se stalo! Ale chléb pečeme několikrát týdně, je náš nejoblíbenější – vláčný vydrží dva plné dny, než začne maličko vysychat. Není možné, že jste něco špatně odměřila nebo odvážila?

  • Včera som piekla tento chlebík, je výborný, nenáročný na prípravu a už dnes ráno je z neho polovica fuč 🙂 Všetky Vaše recepty sú úžasné, krásne spracovaný postup. Zatiaľ sa mi podarili všetky, čo som skúšala. Prajem pekný deň. Magda

    • Dobrý den, Magdo, moc Vám děkuji za tak krásnou pochvalu 🙂
      Ať se Vám i dál pečení tak daří!
      Iva

  • Dobrý večer,tento chleba jsem pekla na grilovačku k sestře,všem velice chutnal a každý se ptal,kde sestra chleba koupila,takže jsme se i zasmáli.
    Byl vláčný,výborný,takže veliká pochvala.Děkuji

  • Dobrý den ,chtěla bych chleba zkusit upect, ale nemam pekárnu, tak zadělam ručné bochanek,dám na plech a necham vykynout..mohu na plechu upéct?a na kolik stupnu a jakou dobu?děkuji Helena

    • Dobrý den, ano, jak píšete – zaděláte ručně, ale protože je těsto volnější, řidší, je třeba ho upéct ve formě. Chcete-li péct jako bochník, dejte do těsta méně vody, odhadem – 3 lžíce, přidat je v průběhu mísení můžete kdykoliv. Po vykynutí bochníku ho vložte do vyhřáté trouby a upečte – cca 220°C/40-45 minut.

  • Dobrý den,ráda bych chleba vyzkoušela. Můžu udělat těsto jen v pekárně a upéct v troubě? Jak to bude potom s kynutím? Vytáhnout z pekárny a nechat vykynout nebo rovnou do formy a do trouby? Děkuji za odpověď

  • Dobrý den,
    ráda bych vyzkoušela tento recept, neb hledám chutnou rychlejší variantu ke kvaskovemu chlebu. Zatím mi z droždí doma žádný vyzkoušený nechtěli. Jen skrz synovu alergii nemohu použít semínka. Je možné je prosím vynechat nebo něčím nahradit s případnou upravou množství surovin?
    Jinak moc děkuji za recepty, zatím co jsem vyzkoušela (včetně založení kvásku), jsou výborné a pečivo již kupujeme jen mimořádně. Knihy od Vás dostanu k svátku, již se moc těším 😉

    • Dobrý den, Martino,
      děkuji Vám za přízeň! Doufám, že se Vám knihy budou líbit, dobře číst a pečivo podle nich se bude dařit! 🙂
      Chleba, který byste chtěla péct s droždím, musí být vypracovaný a pečený domácí pekárnou nebo se mohu poohlédnout i mezi chleby drožďovými z trouby?
      Iva

  • Dobrý den, Ivo,
    děkuji za reakci. Může být i pečený v troubě. Hledám recept na chleba, který zvládnu upéct po příchodu z práce, aby byl na večeři (návrat v cca 15 hod) či druhý den do školy, do práce. Pokud se něco vyvrbi a nemám dopředu upečený kvaskový. Něco jako od Vás bleskové rohlíky, ty jsou také výborné.

  • Děkuji, zkusím v praxi příští týden a dám vědět 🙂

    Většinou s pečením počítám dopředu, ale když jsem na chatě upekla chleba v kamnech na dřevo, tak mi ho snědli suchý a na večeři nezbyl 🙂 tak pro takové nenadálé situace hledám recept.
    Jinak se mi zatím vše od Vás povedlo – manžel je nadšený z bramborakovych jednohubek, děti placky piadine, pita chleba, nesmím zapomenout na langoše (ty budou dnes k večeři)… a až jim udělám Donuty, na které se chystám … 😉

  • Hezký den Ivo, moc děkuji za recept. Chleba je úžasný. Chutnal všem, děti se přišly zeptat co to tak voní v kuchyni, jedlý by ho už zatepla 😉
    Na večeři by sice byl ještě teplý, ale na snídani či k masu na druhý den do práce super.
    Pro upečení odpoledne k večeři spíše vychytam nejake dalamanky.
    Ještě jednou moc děkuji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.