Větší, poměrně světlý a okatý chleba, na řezu strakatý použitými semínky, je u nás doma velice oblíbený. Přesto, že neobsahuje žitný kvásek, je jeho střída pružná a stejná zůstane dalších 24-48 hodin.
Stejný bude i tehdy, pokud ho uhněteme robotem a vykynutý upečeme ve vymazané chlebové formě.

Suroviny:

100 g hustého bílého jogurtu
250 ml vody
1 lžíce oleje
2 rovné lžičky soli
1 vrchovatá lžíce dýňového semínka
1 vrchovatá lžíce lněného semínka
1 vrchovatá lžíce sezamového semínka
1 vrchovatá lžíce slunečnicového semínka
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí

Semenáček jogurtový

Postup:

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (nejdříve tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní). Program Kyprý má trošku delší kynutí, těstu s celozrnnou moukou to hodně prospěje.

Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy a necháme vychladnout tak, aby větral i od spodu (třeba na kovové mřížce). Před krájením chleba nezapomeňte vyndat háky.