Žitné cihličky má ráda asi celá naše rodina. Krájené na tenké, pevné krajíčky, ty potřené máslem nebo dobrou pomazánkou…mňam!
Tento celožitný chleba je téměř z 80 % celozrnný a plný semínek – lněného, sezamového i chia, které pak při jídle lehce křupká jako celý mák…
♥
Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
180 g celozrnné žitné mouky
Dále:
300-320 g vody
200 g celozrnné žitné mouky
120 g žitné chlebové mouky
50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku)
25 g sezamového semínka
25 g chia semínek
10 g soli (2 rovné lžičky)
drcený kmín
POSTUP:
Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme 10-12 hodin kynout. Hotový rozkvas má zvětšený objem a lehce příjemně kyselkavě voní.
K takovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, promícháme v těsto, ale nehněteme, není třeba. Dobře to jde třeba dánskou metlou.
Vymažeme formu na chleba sádlem, těsto do ní urovnáme, i s formou uzavřeme ve velkém sáčku a necháme nakynout (cca 1-2 hodiny, v závislosti na síle našeho kvasu a okolní teploty).
Jak upéct? Žitné chleby, jak jsem si všimla, pečou lidé různě. Vloží ho upéct do hodně vyhřáté trouby, po 30-35 minutách chlebík z formy vykulí na plech a dopečou takto.
Mně se osvědčilo (nebo mám raději) pečení od studeného startu. Formu s vykynutým (ne překynutým!) těstem vložím na plech do studené trouby, zapnu ji na 200 °C a upeču – po cca 35-40 minutách chleba z formy opatrně vyklopím na plech a 10-15 minut dopeču.
Jako ostatní žitné chleby, i tento krájíme nejdřív po 12 hodinách.
.
.
Dobrý den Ivo, jsem začátečnik, ta semínka mám nějak polít horkou vodou (já vím, v receptu to není) nebo prostě odvážit a zamíchat?
Dobrý den, semínka jsem vždy do těsta jen zamíchala, těsto není třeba hníst, semena netřeba předem upravovat, máčet….
Ahojky,vyzkoušela jsem a chlebík je výborný!Šel by kynout v lednici?
Díky Jarča
Ahoj, Jaruš, někdo říká, že žitu lednice moc nesvědčí, ale jiní s kynutím žitného těsta problém nemají. Ještě jsem to nezkoušela, nepotřebovala jsem, ale tohle bych do lednice klidně dala 😉
tak já to vyzkouším a uvidím
Dobrý den, Ivo. Předem moc děkuji za vaše stránky. Když chci upéct dobré pečivo, sahám už zásadně po vašich receptech. Včera jsem pekla váš semínkový celozrnný žitný chlebík a musím říct, že je opravdu výborný. Jen dnes při nakrojení byl uvnitř jakoby trochu lepkavý. Pekla jsem ho na 200 st.naopak ještě o trochu déle, než je ve vašem receptu ,od studeného startu a dopékala ven z formy. Může to být tím, že jsem ho pekla v silikonové chlebíčkové formě?
Dobrý den, takhle na dálku Vám nic určitého asi neřeknu, ale myslím, že silikonem to nebude (aspoň jsem o tom nikde jinde nečetla).
Spíš chtěl chlebík trochu víc v troubě dopéct – vysušit. Zkusila bych hopéct ještě o 10-15 minut déle, při nižší teplotě. Tím bych začla. Pak bych se podívala na kvásek a prokvašení těsta 🙂 Popř. zkuste místo 100-150 g vody dát pomerančovou šťávu, vymačkanou přímo z pomeranče, taky občas dávám.
Dobrý den, Ivo, kvůli takovému chlebu jsem si pořídila kvásek a pustila se do něj :-). Právě jsem ho vyndala z trouby a je po celém obvodu prasklý. Cim by to mohlo být? Postupovala jsem podle návodu, jen semínka jsem dala jiná a nekombinovala jsem ty mouky, mám z mlýna žitnou hladkou tmavou.
Děkuji za super web!
Dobrý den, mouka ze mlýna může být malinko jiná než kupovaná – já většinou peču z Babiččiny. Ale také je možné, že chtěl chlebík ještě chvíli kynout nebo přidat ždibec vody – to budete muset vyzkoušet sama 😉
Dobrý den, Ivo. Tento víkend se chystám na druhý pokus v pečení semínkoveho chleba. Jen jsem se chtěla zeptat na tu pomerančovou šťávu místo části vody. Nebude to pak v chlebu poznat? Tentokrát nechám chlebík i víc dopéct v troubě.
Moc děkuji za odpověď. Petra
Dobrý den,
přidala jsem ji tam proto, že nám doma zbýval pomeranč a nikdo na něj neměl chuť – tak aby se nezkazil 🙂 zároveň jsem počítala i s lehkým a žádoucím okyselení těsta….chleba byl výborný, po chuti pomeranče ani stopa, další už byl zadělaný vodou – řekla bych, že chutnal stejně.
Ahoj dnes jsem pekla zitny chlebík..a musím říct že moc chutnal..a skvělá rychlá příprava.. určitě budu péct stále.. děkuji za vaše super recepty
Ahoj, jsem moc ráda, že se recepty osvědčily 🙂
Iva
Dobry den, poradíte jak pect v pekárně tento chléb?
Dekuji Martina
Dobrý den, v pekárně jsem ho nepekla. Ale pokud bych chtěla zkusit, umíchala bych v míse podle pokynů v postupu a hned těsto urovnala do formy pekárny. V zavřené pekárně nechat nakynout a pak upéct na program Pečení. Možná bych ho pekla víc než hodinu, třeba 75 minut.
Iva
Dekuji moc za tip Ivo.Asi to zkusim, chléb vypadá nadherne a přesně dle mých představ. V pekárně mám teprve první chléb a vakcín z kvaskem, tak bude ještě sranda 😀
Dobrý den, paní Ivo.
Myslíte, že by se dal tento chleba upéct z droždí? Stačilo by převést recept podle vašeho návodu na stránkách nebo by bylo potřeba upravit nějakým způsobem i postup (třeba délku kynutí)? A jak poznám, že je chleba správně vykynutý?
Moc děkuji za váš čas. Chleba mě hodně láká…
Dobrý den, Ivano, někdo – někde pekl žitný chléb i s droždím, já ho peču pouze s kváskem. Žitná mouka i těsto má jinou strukturu a ke správnému nakynutí potřebují okyselit – což se děje právě při použití kvásku.
Nevím, jak poradit upéct dobrý žitný chléb s droždím, nikdy jsem to nezkoušela. Pokud budete zkoušet vy, alespoň těsto okyselte třeba tím, že ho zaděláte kefírem nebo přidáte lžíci octa.
Iva