Žitné cihličky má ráda asi celá naše rodina. Krájené na tenké, pevné krajíčky, ty potřené máslem nebo dobrou pomazánkou…mňam!

Tento celožitný chleba je téměř z 80 % celozrnný a plný semínek – lněného, sezamového i chia, které pak při jídle lehce křupká jako celý mák…

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
180 g celozrnné žitné mouky

Dále:
300-320 g vody
200 g celozrnné žitné mouky
120 g žitné chlebové mouky
50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku)
25 g sezamového semínka
25 g chia semínek
10 g soli (2 rovné lžičky)
drcený kmín

Semínkový celozrnný žitný chléb
POSTUP:

Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme 10-12 hodin kynout. Hotový rozkvas má zvětšený objem a lehce příjemně kyselkavě voní.

K takovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, promícháme v těsto, ale nehněteme, není třeba. Dobře to jde třeba dánskou metlou.

Vymažeme formu na chleba sádlem, těsto do ní urovnáme, i s formou uzavřeme ve velkém sáčku a necháme nakynout (cca 1-2 hodiny, v závislosti na síle našeho kvasu a okolní teploty).

Semínkový celozrnný žitný chléb

Jak upéct? Žitné chleby, jak jsem si všimla, pečou lidé různě. Vloží ho upéct do hodně vyhřáté trouby, po 30-35 minutách chlebík z formy vykulí na plech a dopečou takto.
Mně se osvědčilo (nebo mám raději) pečení od studeného startu. Formu s vykynutým (ne překynutým!) těstem vložím na plech do studené trouby, zapnu ji na 200 °C a upeču – po cca 35-40 minutách chleba z formy opatrně vyklopím na plech a 10-15 minut dopeču.
Jako ostatní žitné chleby, i tento krájíme nejdřív po 12 hodinách.

.

.