Semínkový chléb se sušenou syrovátkou

Pečivo zadělávám vlastně jen z vody, a pokud chci zvýraznit mléčnou chuť, přidám sušené mléko.
Pouhý přídavek kefíru, podmáslí nebo syrovátky pomáhá větší výraznosti a plnosti chuti kváskového chleba. V lékárně jsem potkala a koupila syrovátku sušenou – dobře se dávkuje a je vždycky po ruce.
Hned jsem ji zkusila přidat do těsta na chleba. Výjimečně jsem do těsta nedala kmín, zato spoustu semínek a chleba teď chutná jemně, jako s oříšky.

Suroviny:

Rozkvas: 30 žitného kvásku
150 žitné chlebové mouky
150 g vody

Dále: 250 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce sušené syrovátky
2 lžičky soli
lžíce sezamu
lžíce slunečnice
lžíce dýňového semínka
lžíce lněného semínka (hnědého nebo zlatého – to jsem použila tady)

.

Semínkový chléb se sušenou syrovátkou

.

Postup:

ze žitného kvásku, žitné mouky a vody umícháme rozkvas, který necháme pracovat přibližně 10-12 hodin.

Semínka v misce smícháme se solí, zalijeme 70 g vody (odebrané z přichystaných 250 g) a necháme zatím stát. Zbytek surovin přidáme k prokvašenému základu, který zdvojnásobil svůj objem a příjemně nakysle (chlebově) voní a prohněteme těsto. Necháme ho 30 minut stát, aby proběhla autolýza, a teprve pak vmísíme všechnu semínkovou směs z misky.

.

Semínkový chléb se sušenou syrovátkou

.

Těsto necháme kynout. Délka kynutí závisí na teplotě okolního prostředí, těsto před tvarováním do ošatky nemusí zdvojnásobit objem. Během kynutí můžeme těsto 1-2x přeložit.

.

sušená syrovátka

.

Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí škrabky (nebo kovové lopatky) ho znovu přeložíme a vytvarujeme bochník, který vložíme do pomoučené ošatky. Tam ho necháme nakynout.

.

Semínkový chléb se sušenou syrovátkou

-řez v podvečerním světle-

.

Vykynutý bochník opatrně vyklopíme na plech s pečící fólií, rychle a zlehka ometeme mouku, bochník postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií ho z plechu sešoupneme na vyhřátou podložku v nahřáté troubě.
Pekla jsem na horkovzduch, trouba i dlaždice byly rozehřáté na 250°C, po 5 minutách jsem teplotu snížila a dopekla – celkem asi 45 minut.

.

.

1 CommentLeave a comment

  • Moc dobrý chlebík :-), pekla jsem v litinovém hrnci.
    Děkuji za výborné recepty z Vašich stránek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.