….je něco jako pizza – tlustá, vysoká a velmi měkká, s lehce nasládlou chutí od náplně s cibulí. Něco mezi pizzou a chlebem, v Itálii často prodávaná na ulici…

Dá se obložit klasicky – do těsta lehce zamáčknout ančovičky, kousky pikantního sýra, potřít salsou z cibule, česneku a rajčat, posypat oregánem a sýrem…nebo (jako na fotkách) místo ančoviček použít třeba pikantní klobásu, prostřídat s olivami a na to teprve již zmíněnou salsu…

Prostě hodně ochucená, s pikantní, vyváženou chutí, vhodná nejen na večeři, ale třeba i na různé rodinné oslavy.

Je to, jak říká moje milá kamarádka z Itálie, taková příjemná čuňárničková všehochuť :-)

.

Suroviny:

Těsto:
300 g vody
3 lžičky cukru
2 lžičky soli
30 g olivového oleje
500 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí

Náplň:
2-3 lžíce oleje
2 střední cibule
400 g loupaných rajčat
stroužek česneku
sůl
mletý pepř
cukr

Na posypání:
oregáno
3 pikantní klobásy
zelené olivy
200-300 g mozzarelly

.

Sfincione siciliano

.

Postup:

Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a několik lžic z odvážené mouky a necháme 20 minut odpočinout.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme měkké těsto, které v míse zakryjeme a necháme 1-1,5 hodiny kynout.

Než vykyne, na oleji lehce osmahneme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme ji rajčaty a nezakryté necháme asi 15-20 minut vařit. Ochutnáme, přidáme sůl, pepř a je-li třeba i trochu cukru, vmícháme rozetřený česnek a salsu odstavíme, aby vychladla.

.

Sfincione siciliano

.

Sfincione /sfinčione/ může mít tvar kulatý nebo velikost plechu, určitě ale musí mít vysokou vrstvu těsta. Ta naše byla téměř přes celý plech, obdélník asi 25-35 cm – těsto roztahujeme ve vodě namočenými prsty.

Na těsto poklademe kolečka klobásy a olivy, přetřeme salsou, posypeme oregánem a necháme znovu asi 45 minut kynout. Vykynuté pak dáme péct do dobře vyhřáté trouby (180-190°C/25-35min). V druhé půlce pečení plech povytáhneme a sfincione posypeme mozzarellou.

.

Inspirace – ze stránek http://www.giallozafferano.it/

.

.