Skořicoví šneci

Tuto dobrotu peču už víc, než 10 let. Šneci jsou lehouncí, sladcí tak akorát a opravdu velice voňaví. Tak, že jsou při pečení cítit až před dům, k susedům.

Suroviny:

200 g vody
1 žloutek
70 změklého másla
440 g hladké mouky
70 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
18 – 21 g droždí

Na náplň
– vanilkový cukr, skořice, rozinky

– nebo vanilkový cukr, sekané ořechy

Skořicoví šneci

Postup:

z odvážených surovin vezmeme trochu vody a mouky, lžíci cukru a všechno droždí a zaděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.

Přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké, hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vytáhneme z mísy na vál, propracujeme a vyválime z něj užší obdélník (pokud je potřeba, lehce podsypneme moukou).

Skořicoví šneci

Obdélník těsta posypeme jednou z náplní, přejedeme válečkem, aby se lip na těsto přichytila a svineme do užšiho závinu. Ten pak ostrým nožem pokrájíme na řezy asi 3-4 cm široké, které uložime na plech s pečícím papírem (fólií) řeznou plochou dolů.

Šneky necháme nakynout, potřeme rozšlehaným zbylým bílkem, můžeme sypnout plátky mandlí a v rozehřáté troubě upečeme (180-190°C/ asi 18-20 minut).

Vychladlé pak naskládáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a můžeme nabízet.

 

2 komentářeLeave a comment

  • Ivi, vypadají úžasně, jdu na ně zadělat.
    Díky za bezvadné stránky.
    Bohunka

  • Dnes jsem je dělala a jsou výborné. Mám je sice méně „šnekovité“, hodně vykynuly a udělaly se mi spíš takové bochánky uvnitř se skořicí a rozinkami, ale to vůbec nevadí. Těsto je jak peřinka. Na horkovzduch a s pekáčkem vody na dně trouby jsem je pekla asi jen 16 minut, pak už by začaly moc hnědnout. Budu dělat znovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.