Do červena vypečené šneky lákají už od pohledu. Práce s nimi je snadná, tvar jim dala raznice a pokud ji nemáte, můžete těsto tvarovat do bulek nebo housek, také jsou velice hezké.
Hlavní je tu ale chuť! A když při jídle mezi zuby lehce křoupne kus vypečeného škvarku, je to lahoda.

Suroviny:

280 g vody
30 g oleje
1 lžička medu
2 rovné lžičky soli
30 g ovesných vloček
80-100 g drobně krájených škvarků
špetka drceného kmínu
50 g žitné mouky celozrnné jemné
100 g pšeničné chlebové mouky
330 g hladké mouky
12-14 g čerstvého droždí

DO ČERVENA VYPEČENÉ…

Postup:

Ze 100 g vody, 130 g hladké mouky, medu a droždí (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 45 minut kynout.

K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemné těsto, které bude v zakryté míse hodinu kynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 12-14 dílů a z každého uděláme bulku. Pak bulky svrchu omoučíme, orazíme téměř až k podložce a na plech s pečícím papírem nebo fólií uložíme kynout vzhůru nohama.

Po 15-20 minutách částečně nakynuté raženky opatrně obrátíme a necháme dokynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/20 minut).