Raženky jsou měkounké (i druhý den po upečení), lehoulince voňavé po kmínu a česneku a při jídle nám semtam mezi zuby křoupne kus vypečeného škvarečku.

Mrkvové raženky

-raznice ve tvaru šneka-

Suroviny:

280 ml (g) vody
30 g oleje
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
2 vrchovaté lžíce ovesných vloček (celkem 25 g)
50 g krájených škvarků
špetka drceného kmínu
( možné přidat i špetku sušeného česneku – opatrně, aby z těsta nerazil)
70 g žitné mouky celozrnné jemné
400 g hladké mouky
15 g droždí

 

Škvarkové raženky

Postup:

kromě škvarků dáme všechny suroviny do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké) a použijeme program Těsto. Odložené škvarky přidáme při zvukovém signálu.

Vykynuté těsto vytáhneme z pekárny, propracujeme, rozdělíme na 12 dílků a z každého uděláme malou bulku. Omoučenou raznicí ji narazíme a uložíme na plech s pečícím papírem (fólií) oraženou stranou dolů. Po částečném nakynutí (asi 15-20 min) raženky obrátíme, necháme dokynout (asi 10-15 min), potřeme vejcem, sypneme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (220°C/20min).

 

Každý z nás asi doma raznici na pečivo nemá, i přesto můžete recept vyzkoušet a z těsta udělat třeba bulky, točenky, uzlíky nebo jiné.

 

Škvarkové raženky