Škvarkový plundrový závin

Mám moc ráda plundrové pečivo – hlavně první den, zcela čerstvé.
Zkouším jeho různé varianty, po Celozrnných pikantních tyčkách přišel na řadu sladký závin.

Suroviny:

300 g vody
25 g oleje
3 lžičky cukru
1/2-3/4 rovné lžičky soli
300 g hladké mouky
200 g celozrnné mouky pšeničné
18-21 g droždí

Na potření
100 g mletých škvarků

Náplň
hrušková povidla
2-3 lžičky citronové šťávy
mleté perníčky (např.rumové)
kdo má rád, přidá mleté ořechy

 

Škvarkový plundrový závin

 

Postup:

všechnu celozrnnou mouku smícháme s vodou a necháme půl hodiny odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme.

 

Škvarkový plundrový závin
Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny – jako když děláme plundrové (překládané) těsto.
Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice.
Po 30 minutách vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1-1,5 cm vysoký a urovnáme na něj do dvou řad náplň:

Škvarkový plundrový závin

 

 

 

Těsto mezi náplněmi potřeme rozšlehaným vejcem:

Škvarkový plundrový závin

-střed pásu potřít vajíčkem-

 

 

Jednu stranu plátu překlopíme přes náplń

Škvarkový plundrový závin

-překlopit jednu stranu (konec) plátu-

 

 

…pak překlopíme i druhou stranu plátu přes náplň:

Škvarkový plundrový závin

-překlopit i druhou stranu plátu ku středu-

 

 

Středem rozřízneme na dvě nohy závinu

Škvarkový plundrový závin

-rozříznout na dvě nohy závinu-

 

 

A spoje k sobě přimáčkneme, třeba vidličkou.

Škvarkový plundrový závin

-spoje uzavřít, třeba pomocí vidličky-

 

 

Záviny přendáme na plech, necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (190-210°C/asi 25-30 minut – každá trouba ale peče jinak).

 

Škvarkový plundrový závin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.