Příjemně sladké pečivo vhodné třeba na snídani ke kakau.

Suroviny:

na omládek
150 g vlažné vody
1 lžička sladěnky
200 g hladké mouky
35 g droždí

Dále
140 g vody
necelá rovná lžička soli
2 lžíce rozšlehaného vejce
(zbytek necháme na potření briošek před pečením)
150 g cukru
110 g rozpuštěné Stelly (Hery)
530 g hladké mouky
kdo má, může přidat Voňavé pečení od Antonína nebo vanilku

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou vymíchat do hladka a pak, v zavřené pekárně, 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a znovu, bez předehřevu, necháme vymíchat, do hlaďounkého těsta.

Sladké briošky

 

 

Po jeho vykynutí ho propracujeme, rozdělíme na 12 dílů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 15 minut kynout, poté tvarujeme.

Sladké briošky

 

 

Na šneky vyválíme podle fotopostupu dlouhý pramen, který opatrně a pevně svineme do tvaru šneka.

Sladké briošky

 

Uložené na plechu necháme nakynout, pak potřeme vejcem a posypeme mákem.

Sladké briošky

 

Sladké briošky

 

 

Na točenky bulku rozkrojíme, z každého dílku uděláme váleček, se středem silnějším a okraji tenčími a oba válečky zamotáme do sebe.

Sladké briošky

 

Po zamotání uložíme na plech nakynout, pak potřeme vejcem a posypeme celým mákem.

Sladké briošky

 

Sladké briošky

 

 

 

Na pletýnky vyválíme opět jen jeden pramen, s delšími, tenkými kraji, které podle fotopostupu zamotáme do sebe.

Sladké briošky

 

Zamotaný konec uložíme do prázdného ouška, necháme nakynout, potřeme vejcem, posypeme celým mákem

Sladké briošky

 

Sladké briošky

 

Šneky, točenky i pletýnky necháme na plechu nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme mákem a upečeme (200°C/asi 15-20min – není třeba dloho vypékat, pečivo nemá být křupavé).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.